Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Trigliceridele cresc riscul de AVC chiar și sub tratamentul cu statine

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 17 martie 2022, ora 13:40

Un studiu nou sugerează că persoanele care suferă un AVC aterotrombotic au valori crescute ale trigliceridelor și că ar putea avea un risc mai mare de a suferi un alt AVC.

Riscul este ca aceste persoane să sufere un alt AVC sau să aibă alte probleme cardiovasculare un an mai târziu, în comparație cu persoanele care au suferit un AVC, dar care au avut valori mai scăzute ale trigliceridelor, scrie www.sciencedaily.com

statine studiu trigliceride risc AVC
Fotografie creată de Anna Shvets, de la Pexels

Site-ul citează o cercetare care a fost publicată în 16 martie 2022, în versiunea online a „Neurology”, jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie.

Acest studiu a găsit o asociere inclusiv când oamenii au luat tratament cu statine, menit să le reducă nivelul trigliceridelor și să îi protejeze de infarctul miocardic și de accidentul vascular cerebral (AVC).

Valorile mari ale trigliceridelor duc la întărirea arterelor și la creșterea riscului de infarct miocardic, de boală cardiovasculară și de accident vascular cerebral.

„Studiul nostru sugerează că pentru persoanele care au suferit un AVC aterotrombotic, faptul că au valori crescute ale trigliceridelor în sânge reprezintă un factor de risc pentru a avea un alt AVC sau alte probleme cardiovasculare în viitor, iar noi am descoperit că acest lucru este adevărat chiar dacă persoana urmează o terapie cu statine”, a declarat autorul studiului, dr. Takao Hoshino, de la Tokyo Women's Medical University din Japonia.

El a explicat că, totuși, vestea bună este că medicamentele din clasa statinelor reprezintă o terapie pentru valorile mari ale trigliceridelor, însă dieta și activitatea fizică pot fi modalități eficiente pentru a reduce valorile acestor grăsimi din sânge, fără un cost prea mare.

Analizând anumiți factori precum nivelul colesterolului și utilizarea terapiei cu statine, cercetătorii au descoperit că persoanele care aveau valori mari ale trigliceridelor au avut un risc cu 21% mai mare de deces, de AVC sau de boală cardiovasculară un an mai târziu, în comparație cu un risc cu 10% mai mare în cazul acelor persoane cu valori mai scăzute ale trigliceridelor.

Etichete: colesterol boli cardiovasculare accident vascular cerebral risc de AVC avc trigliceride terapie statine statine studiu statine Cardiologie Neurologie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.