Newsflash
Internaționale

TAVI, o soluție pe termen lung?

de Dr. Mădălina Badea - feb. 14 2020
TAVI, o soluție pe termen lung?

Stenoza aortică strânsă simptomatică e o patologie valvulară cu indicație de protezare prin intermediul procedurilor chirurgicale sau intervenționale.

poza 1
Foto: Shutterstock

Se pare că în rândul pacienților cu risc chirurgical moderat, TAVI este o tehnică cu rată mare de succes procedural și cu rezultate similare intervenției chirurgicale privind riscul de evenimente majore pe termen lung.

Implantarea percutană, transcateter de proteză valvulară aortică (TAVI) este o procedură intervențională minim invazivă prin care implantarea de proteză valvulară se face lăsând valva nativă pe loc.

Această procedură inovativă este utilizată în prezent pentru pacienții cu stenoză aortică strânsă, simptomatici, care nu sunt candidați optimi pentru intervenția chirurgicală din cauza riscului operator crescut și altor caracteristici clinico-paraclinice asociate.

Modalitatea optimă de abord vascular este selectată pe baza unor teste imagistice, de către echipa formată din cardiolog intervenționist și chirurg cardiovascular. Aceasta este o tehnică nouă, în plină dezvoltare, cu rate impresionante de succes al procedurii, dar cu puține studii privind rezultatele clinice și funcția valvulară pe termen lung.

Riscul chirurgical moderat

Plecând de la această idee, s-a efectuat un studiu* multicentric pe 2.032 de pacienți care prezentau această patologie valvulară, simptomatici și cu un risc chirurgical moderat, calculat pe baza unui scor dezvoltat de Societatea de Chirurgie Toracică din SUA.

Ei au fost distribuiți într-un mod randomizat către procedura intervențională, preferabil cu acces transfemural, sau către intervenția chirurgicală de înlocuire valvulară.

Pacienții au fost urmăriți anual clinic și ecografic, pe o perioadă de cinci ani, scopul studiului fiind evaluarea riscului de deces de orice cauză, de accident vascular cerebral dizabilitant și compararea celor două metode utilizate. S-a urmărit, de asemenea, rata spitalizărilor și a reintervențiilor valvulare la acești pacienți.

Abordul transfemural, metoda preferată

Analiza statistică nu a indicat diferențe semnificative privind mortalitatea de orice cauză sau apariția accidentelor vasculare cerebrale dizabilitante la cinci ani între grupul tratat prin TAVI și grupul tratat chirurgical.

Analiza diferențiată privind calea de abord a remarcat că rata apariției acestor evenimente a fost semnificativ mai mare în grupul cu TAVI prin abord transtoracic, comparativ cu metoda chirurgicală. Nu au fost înregistrate diferențe privind aceste evenimente între grupul tratat cu TAVI prin abord transfemural și grupul tratat chirurgical.

poza 1.1
Foto: Shutterstock

Parametrii ecografici (aria valvulară, gradienții transvalvulari aortici) au fost similari după chirurgie și TAVI, dar regurgitările paravalvulare aortice, indiferent de gradul de severitate, au fost asociate mai frecvent cu procedura intervențională, cu o creștere a riscului de deces la cinci ani.

Spitalizările au fost mai frecvente în rândul celor tratați prin TAVI, rata reintervențiilor valvulare fiind, de asemenea, mai mare în acest grup comparativ cu cel chirurgical. Printre motivele înregistrate se numără stenoza sau regurgitarea valvulară aortică, practicându-se reintervenția prin TAVI sau valvuloplastie cu balon.

Deși în grupul randomizat către chirurgie s-au înregistrat mai puține reintervenții asupra valvei aortice, majoritatea au fost din cauza endocarditei infecțioase, iar rata de deces asociată a fost mult mai mare decât în randul celor tratați prin TAVI la care s-a reintervenit. Ambele metode au condus la o îmbunătațire a statusului clinic și a calității vieții pe termen lung.

 


Notă autor:

*https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1910555

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe