Newsflash
Știri

TAVI, o opțiune pentru pacienții cu amiloidoză cardiacă?

de Dr. Mădălina Badea - mai 15 2020
TAVI, o opțiune pentru pacienții cu amiloidoză cardiacă?

Intervenția prin TAVI la pacienții cu stenoză aortică strânsă simptomatică și cu amiloidoză cardiacă ATTR este indicată, datorită beneficiului prognostic și ratei de complicații periprocedurale, respectiv mortalității similare populației generale.

Dintre pacienții vârstnici cu stenoză aortică strânsă simptomatică referiți pentru procedura de înlocuire percutană a valvei aortice (TAVI), o parte importantă suferă de amiloidoză cardiacă tip transtiretină forma sălbatică (ATTR).

Plecând de la premiza că aceștia reprezintă o categorie aparte cu o prevalență în creștere, s-a efectuat un studiu, publicat în European Heart Journal*, care prezintă caracteristicile de bază, periprocedurale și impactul asupra mortalității atribuite TAVI la această categorie.

Studii anterioare au indicat asocierea celor două patologii la 14 - 16% dintre pacienții supuși TAVI, însă nu existau date privind prognosticul lor. Aceste date sunt esențiale pentru a putea selecta tratamentul optim pe viitor, medical sau intervențional.

Unul din opt pacienți prezintă boala

TAVI, o opțiune pentru pacienții cu amiloidoză cardiacă?Au fost selectați 200 de pacienți cu vârsta peste 75 de ani, ce asociau stenoză aortică strânsă cu indicație de TAVI. Evaluarea de rutină a inclus probe biologice, electrocardiograma de repaus (ECG), testul de mers 6 minute, ecocardiografia și un chestionar privind calitatea vieții.

S-a formulat diagnosticul de amiloidoză cardiacă ATTR la 26 dintre pacienți pe baza examenului scintigrafic și absenței discraziei plasmatice.

Rezultatele obținute indică o asociere frecventă între cele două patologii. Astfel, unul din opt pacienți cu stenoză aortică strânsă simptomatică referiți pentru TAVI prezintă această formă de amiloidoză cardiacă. Acești pacienți au vârstă mai înaintată și o calitate a vieții mai scăzută comparativ cu cei care nu prezintă amiloidoză.

Grosimea pereților ventricului stâng a fost mai mare, dar modificările ECG de hipertrofie ventriculară stângă au arătat un indice Sokolow-Lyon mai redus.

Nivelul seric al troponinei I cu sensibilitate înaltă și al NT-proBNP au fost mai crescute în grupul ce asocia cele două patologii. Nu au existat diferențe semnificative privind genul, comorbiditățile, testul de mers 6 minute, severitatea stenozei aortice sau prevalența hipertrofiei ventriculare stângi disproporționate.

Prognostic îmbunătățit

Rata complicațiilor periprocedurale a fost similară între cele două grupuri. Mortalitatea nu a diferit semnificativ după o urmărire medie de 19 luni.

Efectuarea TAVI a îmbunătățit marcat prognosticul, atât în populația generală, cât și în grupul cu stenoză aortică și amiloidoză cardiacă, sugerând că această categorie de pacienți nu trebuie sustrasă de la indicația de tratament intervențional.

 

 


Notă autor:

*https://academic.oup.com/eurheartj/advance-article/doi/10.1093/eurheartj/ehaa170/5817909

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe