Newsflash
ACTUALITATE Știri

Tot mai mulți pacienți străini vin în România pentru radiologie intervențională

de Florentina Ionescu - iul. 26 2023
Tot mai mulți pacienți străini vin în România pentru radiologie intervențională

Medicul Rareș Nechifor afirmă că s-a triplat numărul pacienților din străinatate care vin vara în România pentru proceduri de radiologie intervențională.

România a devenit favorită pe harta europeană a turismului medical pentru realizarea de proceduri minim-invazive de radiologie intervențională. Țara noastră a înregistrat, față de vara anului 2022, triplarea numărului de pacienți care locuiesc în străinătate, dar care aleg să se trateze eficient aici, după cum semnalează dr. Rareș Nechifor într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Unul dintre pionerii radiologiei intervenționale din țară, dr. Rareș Nechifor a detectat motivele pentru care străinii și românii din diaspora accesează procedurile de radiologie intervențională din România în ultima perioadă: 

„Am constatat fenomenul de turism medical și în România, avem programări foarte multe pentru pacienți din afara țării pentru toate lunile de vară, dar și pentru începutul lui septembrie sau chiar în pragul sărbătorilor de iarnă. Există, desigur, mai multe motive care împreună aduc pacienții străini sau românii din diaspora la tratamente de radiologie intervențională la noi în țară”. 

Potrivit medicului citat, aceste motive sunt: 

  • Dificultatea de a primi în țările de rezidență un suport medical adecvat si la timp. „În multe țări din Europa de Vest există liste de așteptare ce fac ca proceduri minim invazive de radiologie intervențională să fie oferite cu întârziere de șase luni uneori un an de zile. Această perioadă de așteptare nu este întotdeauna acceptabilă pentru un pacient în suferință”, spune el. 
  • Aceleași servicii, oferite în regim privat în Europa de Vest, implică costuri semnificative de trei-patru ori mai mari decât în România. „Este mult mai ieftin pentru cineva din Anglia, de exemplu, să zboare în România, să-și facă tratamentul și să se întoarcă acasă după două zile decât să plătească aceeași intervenție într-un spital privat din Regatul Unit. De exemplu, o procedură de embolizare uterină costă în România 2.500 de euro față de 8.000 euro în Anglia. Pentru țările Uniunii Europene serviciile medicale efectuate si plătite în România sunt decontate la întoarcerea acasă”, mai spune doctorul. 
  • Am început să fim tot mai cunoscuți. „În România avem centrul de embolizare uterină cu volumul de activitate cel mai mare din Europa. Anual tratăm peste 500 de cazuri, adică de zece ori mai mult decât spitalele regionale din Europa de Vest și de două-trei ori mai mult decât spitalele universitare de referință din Europa. Aceste intervenții le efectuăm de peste 20 de ani. Timpul și experiența acumulată, numărul mare de pacienți tratați, ne-au făcut cunoscuți”, este de părere Rareș Nechifor. 
  • Condițiile oferite de spitalele private din România sunt foarte bune. „Comunicarea cu pacientul, posibilitatea de a programa rapid investigațiile și intervențiile necesare sunt elemente foarte importante în alegerea facuta de pacient. Experiența medicilor noștri și paleta de proceduri de radiologie intervențională oferite este una vastă. Colaborarea medicilor de specialități diferite este posibilă și rapidă în anumite centre dedicate radiologiei intervenționale”, conchide medicul. 

Topul celor mai accesate proceduri 

Cele mai accesate proceduri de Radiologie Intervențională din România sunt, potrivit dr. Rareș Nechifor, cele de embolizare a fibromului uterin și a adenomiozei uterine: „Pe locul doi sunt procedurile minim invazive de nucleoplastie și discetomie pentru tratarea herniilor de disc și în general a durerilor de spate.” 

Tot mai mulți pacienți solicită tratarea prin embolizare a adenomului de prostată, a varicocelului și a sindromului congestie pelvină. 

„Pentru toate procedurile de radiologie intervențională avem o rată medie de succes tehnic foarte mare, de peste 95% din cazuri, ceea ce face ca satisfacția pacienților să fie obținută în 80% - 90% din cazuri, în conditiile în care majoritatea intervențiilor nu necesită anestezie generală, incizii, recuperare și nici durere sau posibile complicații majore asociate chirurgiei”, a mai declarat dr. Rareș Nechifor. 

El crede cu putere în medicii și în medicina din România, în dezvoltarea radiologiei intervenționale, supranumită pe plan mondial „chirurgia viitorului”, cât și în beneficiile uriașe pentru pacient după proceduri minim-invazive de vindecare. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe