Newsflash
Internaționale

Metilfenidatul, prescris în exces la copiii din Franța

de Florentina Ionescu - mai 10 2022
Metilfenidatul, prescris în exces la copiii din Franța

Un studiu recent arată că medicamentul Metilfenidat este prescris în cantități mai mari sau în mai multe ocazii decât ar fi necesar copiilor din Franța.

Tratamentul tulburării hiperkinetice cu deficit de atenție (ADHD) constă în primul rând în management educațional, social și psihoterapeutic. Doar dacă acest gen de tratament dă greș, trebuie luat în considerare, potrivit recomandărilor, Metilfenidat (MPH), singurul medicament care a fost aprobat în Franța cu această indicație, scrie Medscape. Acest medicament este clasificat ca fiind un narcotic. 

adhd tratament
Fotografie creată de Tara Winstead, de la Pexels

 

Condiții necorespunzătoare de prescriere

Un studiu care a apărut în jurnalul francez de neuropsihiatrie în cazul minorilor (Neuropsychiatrie de l'Enfance et de l'Adolescence) a investigat procedurile de prescriere ale acestui medicament în Franța. Cercetătorii au examinat datele medicale provenite de la 144.509 pacienți cu vârste cuprinse între 0 ani și 17 ani care au avut cel puțin o prescripție de MPH între anii 2010 și 2019. Cercetătorii au făcut următoarele observații cu privire la tiparele de prescriere și cu privire la utilizarea Metilfenidatului în această perioadă.

Noile prescripții de MPH au crescut cu 56% per an, iar numărul total de prescripții anuale a crescut cu 116%. În cazul copiilor cu vârste cuprinse între 3 ani și 17 ani, prevalența folosirii acestui medicament a fost estimată la 0,61% până la 0,75% în cazul populației pediatrice din 2019. Băieții au fost cei care au avut cel mai mare consum al Metilfenidatului (82,5% până la 80,8% în decursul acestei perioade), arată sursa citată.

În 2011, durata mediană a consumului de Metilfenidat la copii cu vârsta de 6 ani și peste a fost de 5,5 ani. Pentru 25% dintre acești copii, perioada a fost de peste 8 ani de tratament cu Metilfenidat.

Contrar recomandărilor de pe prospect, unele prescripții au fost scrise de medici pentru copiii sub vârsta de 6 ani.

25% dintre prescripțiile inițiale și 50% dintre reînnoirile anuale ale rețetelor nu au fost scrise de un specialist dintr-un spital, violând astfel reglementările care erau în vigoare până la 13 septembrie 2021. Până la acea dată, Autoritatea Națională de Sănătate din Franța (HAS) a decis că prescripția inițială din spital pentru Metilfenidat ar trebui să se oprească.

Studiul a mai arătat că 84% dintre copii nu aveau niciun consult medical la departamentul din spitalul în care li s-a făcut prescripția în cele 13 luni după inițierea tratamentului cu Metilfenidat. Deși prevalența ADHD s-a dublat (fiind chiar mai mare), numărul de consultații la un centru medical specializat francez, la centre psihologice și educaționale pentru minori este acum mai puțin de o pătrime decât era înainte – o scădere de la 4,1% la 0,8%.

Dintre copiii și adolescenții care utilizează Metilfenidat, 22,8% au primit unul sau mai multe medicamente psihotropice în anul care a urmat după prescrierea inițială, printre care următoarele: neuroleptice, anxiolitice, antidepresive, antiepileptice, medicamente împotriva insomniei și medicamente împotriva bolii Parkinson. Aceste medicamente nu sunt conforme cu recomandările HAS, au scris autorii acestui studiu.

În cazul copiilor mai mici din clase, la școală, (aceia născuți în luna decembrie și mai puțin cei născuți în ianuarie), între anii 2010 și 2019, a fost înregistrată o medie de 54% de creștere a riscului de a primi medicație. Mai multe detalii aici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe