Un studiu recent a scos la iveală că tot mai mulți adulți au cerut ajutor medical pentru ADHD în pandemie, ceea ce a contribuit la o penurie de medicamente.
Numărul prescripțiilor medicale pentru tratamentele tulburării hiperkinetice cu deficit de atenție (ADHD) a crescut în rândul adulților, în timpul pandemiei de COVID-19, factor ce a alimentat penuria de mdicamente care i-a frustrat atât pe pacienți, cât și pe doctori, scrie Associated Press.
Noile prescripții medicale pentru medicamentele stimulante cerebrale utilizate pentru a trata această tulburare au crescut, ca volum, pentru adulții tineri și pentru femei în timpul unei ferestre de doi ani, după debutul pandemiei în martie 2020, potrivit unui studiu publicat luna aceasta în „JAMA Psychiatry”. Cercetătorii de la FDA au mai scos la iveală faptul că numărul prescripțiilor de medicamente a înregistrat o creștere mare și în cazul medicamentelor non-stimulante cerebrale pentru adulții de toate vârstele.
ADHD sau tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenție este una dintre cele mai frecvente tulburări de dezvoltare la copii, în special la băieți. Utilizarea medicamentelor precum Adderall pentru a trata ADHD a crescut vertiginos, în general, în timpul pandemiei, arată studiul menționat. Un doctor citat de Associated Press afirmă că a observat că din ce în ce mai mulți adulți au început să îi ceară ajutorul după debutul pandemieid e COVID-19, cerându-i tratament pentru ADHD.
Prin faptul că tratamentele folosite pentru a trata ADHD au sporit, s-au declanșat ulterior probleme în ceea ce privește stocurile de Adderall, iar această penurie a început în SUA în urmă cu mai bine de un an.
Potrivit sursei citate, agențiile federale de reglamentare limitează producția anumitor tratamente pentru ADHD deoarece acestea sunt substanțe controlate. Agențiile de reglementare și companiile farma producătoare de astfel de medicamente încearcă acum să anticipeze ce cantități dintr-un anumit medicament vor fi necesare, parțial pe baza informațiilor despre cât de utilizat a fost în trecut respectivul medicament, a explicat pentru AP un expert de la American Society of Health-System Pharmacists, expert care studiază penuria de medicamente. Din păcate, predicția cererii de astfel de medicamente este dificilă, iar unele „vârfuri” în ceea ce privește utilizarea pot contribui la lipsa anumitor clase de medicamente, cum sunt cele pentru ADHD.
Sursa foto: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/shot-stressed-business-woman-working-home-2296399195
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe