Newsflash
Internaționale

Heparina, nerecomandată în tulburările de coagulare

de Dr. Alina SIMACHE - iun. 25 2021
Heparina, nerecomandată în tulburările de coagulare

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) nu recomandă utilizarea heparinei în tratamentul tulburărilor de coagulare asociate vaccinurilor anti-SARS-CoV-2.

foto 3

Afirmația este valabilă atât pentru vaccinurile produse de AstraZeneca, cât și cele Johnson & Johnson, sugerând consultarea ghidului realizat de Societatea Internaţională pentru Tromboză și Hemostază (ISTH).

Încă din luna aprilie, experţii ISTH subliniau că, în cazul tulburărilor de coagulare, managementul ar trebui să fie iniţiat cu anticoagularea fără heparină la orice suspiciune.  Recomandările EMA sunt în conformitate cu cele ale FDA și CDC, care au emis avertizări cu privire la potenţialele efecte negative ale utilizării heparinei în aceste circumstanţe. Printre soluţiile alternative sunt propuse fondaparinux sau argatroban. Conform ghidului ISTH, în cazul confirmării unui caz de tulburare de coagulare asociată vaccinurilor anti-SARS-CoV-2, ar trebui să fie iniţiat tratamentul anticoagulant fără heparină, putând fi luată în considerare și administrarea de imunoglobulină intravenoasă în doză mare, recomandată de specialiștii de la Universitatea Greifswald din Germania.


Notă autor:

1. https://www.reuters.com/world/europe/ema-highlights-guidance-not-use-heparin-covid-19-vaccine-linked-clots-2021-06-07/
2. https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-raises-awareness-clinical-care-recommendations-manage-suspected-thrombosis-thrombocytopenia
3. https://www.isth.org/news/561406/The-ISTH-Releases-Interim-Guidance-on-Vaccine-Induced-Immune-Thrombotic-Thrombocytopenia-VITT-.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe