Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Heparina, nerecomandată în tulburările de coagulare

Viața Medicală
Dr. Alina SIMACHE vineri, 25 iunie 2021

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) nu recomandă utilizarea heparinei în tratamentul tulburărilor de coagulare asociate vaccinurilor anti-SARS-CoV-2.

foto 3

Afirmația este valabilă atât pentru vaccinurile produse de AstraZeneca, cât și cele Johnson & Johnson, sugerând consultarea ghidului realizat de Societatea Internaţională pentru Tromboză și Hemostază (ISTH).

Încă din luna aprilie, experţii ISTH subliniau că, în cazul tulburărilor de coagulare, managementul ar trebui să fie iniţiat cu anticoagularea fără heparină la orice suspiciune.  Recomandările EMA sunt în conformitate cu cele ale FDA și CDC, care au emis avertizări cu privire la potenţialele efecte negative ale utilizării heparinei în aceste circumstanţe. Printre soluţiile alternative sunt propuse fondaparinux sau argatroban. Conform ghidului ISTH, în cazul confirmării unui caz de tulburare de coagulare asociată vaccinurilor anti-SARS-CoV-2, ar trebui să fie iniţiat tratamentul anticoagulant fără heparină, putând fi luată în considerare și administrarea de imunoglobulină intravenoasă în doză mare, recomandată de specialiștii de la Universitatea Greifswald din Germania.

1. https://www.reuters.com/world/europe/ema-highlights-guidance-not-use-heparin-covid-19-vaccine-linked-clots-2021-06-07/
2. https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-raises-awareness-clinical-care-recommendations-manage-suspected-thrombosis-thrombocytopenia
3. https://www.isth.org/news/561406/The-ISTH-Releases-Interim-Guidance-on-Vaccine-Induced-Immune-Thrombotic-Thrombocytopenia-VITT-.html

Etichete: heparina tulburari coagulare vaccin covid

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.