Newsflash
Internaționale

Cercetătorii chinezi au creat o mască facială care poate detecta virusurile în 10 minute

de Dorina Novac - sept. 23 2022
Cercetătorii chinezi au creat o mască facială care poate detecta virusurile în 10 minute

Oamenii de știință din China au dezvoltat o mască facială care poate detecta expunerea virală în urma unei conversații de 10 minute cu o persoană infectată.

Agenții patogeni respiratori care cauzează COVID-19 și gripă se răspândesc prin picături mici și aerosoli eliberați de persoanele infectate atunci când vorbesc, tușesc sau strănută, potrivit Xinhua.

masca faciala

Masca bioelectronică purtabilă creată de cercetătorii de la Universitatea Tongjin poate detecta virusuri respiratorii comune, inclusiv gripa și coronavirusul, în picăturile din aer sau aerosoli, și apoi îi poate avertiza pe purtători prin intermediul dispozitivelor lor mobile.

Potrivit unui studiu publicat în revista Matter, masca facială, extrem de sensibilă, este capabilă să măsoare probe lichide de 0,3 microlitri și probe gazoase la o concentrație ultra-scăzută de 0,1 femtograme pe mililitru.

„Pragul de detecție pentru lichidul care conține proteine ​​virale într-o încăpere închisă este de aproximativ 70 până la 560 de ori mai mic decât volumul de lichid produs într-un strănut și mult mai redus decât volumul produs prin tuse sau vorbire”, a Fang Yin, profesor la Tongji.

Echipa lui Fang a proiectat un mic senzor care conține trei tipuri de molecule sintetice care pot recunoaște simultan proteinele de suprafață pentru SARS-CoV-2, H5N1 și H1N1.

Odată ce acele molecule detectează proteinele-țintă, un tranzistor ionic integrat în mască va amplifica semnalul și va alerta purtătorii, conform studiului.

Cercetătorii au spus că pot adapta cu ușurință dispozitivul portabil pentru a detecta noi virusuri respiratori.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe