Newsflash
Internaționale

Alzheimer: hormonul FSH, posibil responsabil de incidența crescută la femei

de Dorina Novac - mar. 14 2022
Alzheimer: hormonul FSH, posibil responsabil de incidența crescută la femei

Cercetătorii au descoperit că hormonul de stimulare foliculară (FSH) s-ar putea afla la baza unei incidenţe mai mari a bolii Alzheimer în rândul femeilor în vârstă.

Boala Alzheimer afectează memoria şi alte funcţii cognitive critice. Până în prezent se credea că un rol semnificativ pentru apariţia bolii Alzheimer îl aveau proteina beta-amiloid, care tinde să se aglomereze și formează plăci în creier, şi acumulările anormale ale unei proteine numite tau în interiorul neuronilor, transmite agenţia Xinhua.

Alzheimer

Statisticile arată că boala are o incidență mai mare în rândul femeilor în vârstă, iar numărul pacienților de sex feminin cu Alzheimer este de două ori mai mare decât cel al bărbaților.

Pe baza unor studii anterioare, cercetătorii din China și din Statele Unite au scos în evidență o teorie conform căreia activarea unei căi neuronale numită C/EBPβ/AEP ar reprezenta procesul central al patogenezei bolii Alzheimer.

Citește și: Boala Alzheimer: SUA autorizează un tratament care încetinește declinul cognitiv

Aceștia au identificat hormonii care suferă modificări drastice în timpul menopauzei și activează calea C/EBPβ/AEP. Cercetătorii au identificat FSH ca o posibilă forță motrice a bolii Alzheimer.

FSH joacă un rol important în dezvoltarea și funcționarea aparatului reproducător. La femei, FSH ajută la controlul ciclului menstrual și stimulează dezvoltarea ovulelor în ovare. La bărbați, FSH, al cărui nivel în mod normal nu se schimbă foarte mult, ajută la controlul producției de spermatozoizi.

Cercetătorii au subliniat că, în perioada menopauzei, nivelul de FSH la femei crește drastic de peste 10 ori, în timp ce nivelul de FSH la bărbații în vârstă este de aproximativ trei ori mai mare decât înainte.

Un nivel ridicat de FSH se poate lega de receptorii FSH de pe suprafața neuronilor și poate activa calea C/EBPβ/AEP, ducând la modificarea anormală a proteinelor beta-amiloid și tau.

Potrivit cercetătorilor, studiile preclinice de utilizare a anticorpilor FSH pentru a trata boala Alzheimer sunt în curs de desfășurare. Ei vor încerca, de asemenea, să dezvăluie relația dintre gena de risc pentru Alzheimer ApoE4 și FSH, în condițiile în care femeile cu ApoE4 sunt mai susceptibile la această boală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe