Newsflash
Știri

Vești bune pentru pacienţii cu boala Alzheimer

de Dr. Mădălina Badea - iun. 20 2019
Vești bune pentru pacienţii cu boala Alzheimer

Studiul unui grup de cercetători din Olanda a concluzionat că progresia bolii Alzheimer ar putea fi încetinită cu ajutorul unui medicament folosit uzual în tratamentul hipertensiunii arteriale.

Nilvadipina, un blocant al canalelor de calciu folosit în mod curent în tratamentul hipertensiunii arteriale, ar putea avea un rol în încetinirea progresiei bolii Alzheimer ușoară-moderată prin creșterea perfuziei cerebrale la nivelul hipocampului. Efectele acestei substanţe asupra perfuziei cerebrale au fost studiate în cadrul unui studiu randomizat, dublu-orb, placebo-controlat, ale cărui rezultate au fost publicate recent în revista Hypertension.

Din studii anterioare este cunoscut faptul că în evoluţia bolii Alzheimer apar precoce modificări la nivel cerebrovascular, inclusiv reducerea perfuziei cerebrale, acestea accelerând progresia bolii. În căutarea unui medicament care să întârzie desfășurarea acestei afecţiuni, cercetătorii de la Radboud University Medical Center din Nijmegen, Olanda, au testat efectul pe care îl are tratamentul antihipertensiv cu nilvadipină asupra perfuziei cerebrale, pe o perioadă de șase luni, comparativ cu placebo.

În acest studiu au fost incluși 44 de pacienţi cu boală Alzheimer ușoară-moderată, împărţiţi în două grupuri: unul care a primit tratament cu acest calciu-blocant și altul care a primit placebo. Fluxul cerebral a fost evaluat la începutul studiului și după șase luni, prin intermediul unei tehnici speciale de rezonanţă magnetică nucleară. S-a observat că tratamentul cu nilvadipină a dus la o scădere a tensiunii arteriale sistolice în medie cu 11,5 mmHg și la creșterea semnificativă statistic de 20% a perfuziei cerebrale la nivelul hipocampului, centrul memoriei, comparativ cu grupul placebo. Fluxul sangvin prin alte zone ale creierului nu a fost influenţat semnificativ.

Semne de întrebare privind progresia bolii Alzheimer

Aceste rezultate promiţătoare au ridicat semne de întrebare privind eficacitatea acestui tratament în încetinirea progresiei bolii Alzheimer.

Participanţii incluși în studiu reprezintă un subgrup al unui studiu mai amplu ce a evaluat efectele nilvadipinei la pacienţii cu boală Alzheimer ușoară-moderată, fără să evalueze fluxul sangvin cerebral în toată populaţia inclusă. Acest studiu a indicat un beneficiu clinic în scăderea ratei de declin a funcţiei cognitive doar la un subgrup cu boală Alzheimer ușoară și niciun beneficiu la nivelul întregului lot inclus.

Există și alte studii care au arătat un posibil efect pozitiv al controlului tensional asupra riscului de a dezvolta demenţă. Pornind de la datele preexistente și de la rezultatele studiului în cauză, unul dintre puţinele ce a utilizat imagistica prin rezonanţă magnetică pentru a evalua fluxul sangvin cerebral, sunt necesare studii ulterioare pentru a stabili cu certitudine beneficiul clinic pe care tratamentul antihipertensiv cu nilvadipină îl are asupra progresiei bolii Alzheimer. Acestea trebuie să depășească limitările studiului actual, care includ lotul mic de pacienţi, durata scurtă a tratamentului până la reevaluare sau omogenitatea de rasă și etnie ce nu permite aplicarea la scală largă a rezultatelor obţinute.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe