Diabetul zaharat de tip 2 afectează aproape 500 de milioane de persoane din întreaga lume. Acum, însă, cercetătorii își propun să găsească un tratament nou pentru această boală.
Datele arată că 86% dintre pacienții cu diabet de tip 2 tratați cu o procedură nouă nu au mai avut nevoie de insulină pe parcursul unei perioade de doi ani, atât cât a durat studiul în care au fost implicate aceste persoane, scrie New Atlas. Această procedură ar putea fi o reală schimbare de paradigmă pentru aproape jumătate de miliard de persoane din întreaga lume, cât arată estimările cu privire la această boală.
Condus de dr. Celine Busch, un cercetător de la Amsterdam University Medical Center, studiul a fost prezentat în 14 octombrie la congresul de anul acesta al specialiștilor în gastroenterologie (United European Gastroenterology Week), eveniment ce a avut loc la Viena, în Austria. Studiul a fost condus pe un grup mic, de 14 participanți, cu vârsta cuprinsă între 28 și 75 de ani, care au fost monitorizați pe parcursul a 24 de luni.
Pacienții cu diabet de tip 2 își pot ține boala sub control prin intermediul alimentației și al exercițiilor fizice, dar dacă aceste măsuri nu sunt suficiente, ei ar putea avea nevoie de medicație sau de injecții cu insulină pentru a-și regla valorile glucozei din sânge și pentru a preveni complicațiile. În acest studiu nou, dr. Busch a efectuat o procedură numită ReCET (Recellularization via Electroporation Therapy).
Electroporația este o operație endoscopică ce aplică pulsuri electrice controlate pentru a „crea mici găuri, ireversibile, în membranele celulare” și este, de regulă, folosită pentru a facilita distribuirea de ADN în interiorul celulei. Aici, în acest studiu, procedura este folosită pentru a îmbunătăți sensibilitatea organismului la propria insulină secretată de pancreas.
Totuși, deși s-a dovedit că acest tratament îmbunătățește sensibilitatea organismului la insulina produsă intern, mecanismul precis de la baza acestui lucru nu este pe deplin înțeles de oamenii de știință.
După procedura endoscopică (ReCET), participanții au urmat o dietă strictă izocalorică lichidă pe o perioadă de două săptămâni. Apoi aceștia au început un tratament medicamentos: administrare săptămânală de semaglutidă, aceasta fiind prescrisă pentru tratarea persoanelor cu diabet de tip 2.
La sfârșitul perioadelor de 6 luni și, respectiv, 12 luni de urmărire, 12 din cei 14 participanți nu au mai necesitat terapie cu insulină. Ei nu au mai avut nevoie de insulină nici la sfârșitul perioadei de 24 de luni de urmărire. Nu au fost raportate efecte adverse grave. Iar datele arată că un singur pacient nu a putut tolera doza maximă de semaglutidă din cauza stărilor de greață.
Dr. Busch a subliniat că aceste rezultate sugerează că „ReCET este o procedură sigură și fezabilă care, atunci când este folosită în combinație cu semaglutida, poate elimina în mod eficient nevoia de insulinoterapie”.
În plus, medicul a subliniat că tratamentul acesta este unul modificator de boală: îmbunătățește sensibilitatea pacientului la propria insulină (endogenă), abordând cauza de la rădăcina bolii, spre deosebire de terapiile medicamentoase actuale care în cel mai bun caz doar controlează boala.
În continuare, echipa de cercetători va conduce trialuri randomizate mai mari pentru a valida rezultatele acestui studiu.
Potrivit NHS, și pacienții cu diabet de tip 2 ar putea necesita, în unele cazuri, tratament cu insulină – hormonul acesta este baza tratamentului persoanelor cu diabet de tip 1. De obicei, la persoanele cu DZ2 medicul poate prescrie oricare din aceste variante:
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe