Newsflash
Apariții editoriale

Influențarea metabolismului bacterian

de Dr. Cristian TEODORESCU - ian. 22 2016
Influențarea metabolismului bacterian
     Noile variante de prevenire a cariei dentare prin modificarea biofilmului cariogen sunt prezentate de către prof. dr. Elmar Hellwig (Germania), în numărul 3/2015 al publicației Dentalife. Produsele profilactice pe bază de fluor, utilizate pe scară largă, influențează procesele de demineralizare și remineralizare a suprafețelor dentare, însă au efecte reduse la pacienții cu o carioactivitate crescută. Mecanismul de acțiune al noilor produse pe bază de calciu (fosfat de calciu amorf/fosfopeptida cazeinică) presupune, de asemenea, remineralizarea smalțului demineralizat. Fiind studiate noi metode care să prevină dezvoltarea leziunilor carioase incipiente, s-a demonstrat că activitatea arginin-deiminazei este crescută în biofilmul suprafețelor necariate. Astfel, proprietățile anticarie ale argininei sunt atribuite stimulării sistemului arginin-deiminază și asigurării condițiilor optime ca substratul pentru producerea amoniacului să fie disponibil bacteriilor din placă.
     Utilizarea materialelor compozite la nivelul dinților care suportă forțele masticatorii a devenit răspândită ca variantă terapeutică estetică a leziunilor de clasele V, I și II, alături de restaurările ceramice de tip inlay, fiind o alternativă la restaurările de amalgam. Din rândul compozitelor, cele hibride sunt cele mai indicate pentru tehnica directă, fiind obligatorie folosirea matricei și controlul umidității cavității. Materialele modificate nanotehnologic sunt utilizate atât în zona anterioară, cât și în cea posterioară, existând restricții legate de accesibilitate, prezența parafuncțiilor severe sau igiena deficitară. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe