Newsflash
Industria farmaceutică

Prescrierea și administrarea în siguranță a molnupiravir

de Florentina Ionescu - feb. 1 2022
Prescrierea și administrarea în siguranță a molnupiravir

Compania care deține autorizația pentru molnupiravir a transmis o informare pentru profesioniștii din domeniul sănătății cu privire la prescrierea și administrarea în siguranță a acestui medicament.

Reamintim că medicamentul Lagevrio (molnupiravir) este utilizat în tratamentul COVID-19.

Astfel, compania Alliance Healthcare România, deținătorul autorizației privind furnizarea de medicamente pentru nevoi speciale pentru medicamentul Lagevrio (molnupiravir), aduce în atenția profesioniștilor din domeniul sănătății informații importante cu privire la prescrierea și administrarea în siguranță a medicamentului Lagevrio (molnupiravir). Informațiile au fost publicate pe site-ul anm.ro

informatii molnupiravir companie farmaceutica
Fotografie creată de Maksim Goncharenok, de la Pexels

 

Grupa de pacienți-țintă

Medicamentul Lagevrio (molnupiravir) este indicat pentru tratamentul COVID-19 la adulții care nu necesită oxigenoterapie suplimentară și care prezintă risc crescut de progresie spre o formă severă de COVID 19.

Recomandări privind doza și durata tratamentului

Doza recomandată de Lagevrio este de 800 mg (patru capsule de 200 mg) administrată pe cale orală la fiecare 12 ore, timp de 5 zile.

Medicamentul Lagevrio trebuie să fie administrat cât mai curând posibil după ce a fost făcută diagnosticarea COVID-19 și în termen de 5 zile de la debutul simptomelor.

Atenționări cu privire la utilizarea în sarcină și alăptare

Medicii prescriptori sunt rugați să atenționeze pacienții cu privire la următoarele aspecte:

Femeile aflate la vârsta fertilă

Femeile aflate la vârsta fertilă trebuie să utilizeze măsuri contraceptive eficace în timpul tratamentului şi timp de 4 zile după ultima doză de Lagevrio.

Sarcina

Medicamentul Lagevrio nu este recomandat în timpul sarcinii și femeilor aflate la vârsta fertilă care nu utilizează măsuri contraceptive eficace.

Nu există date privind utilizarea Lagevrio la femeile gravide. Studiile la animale au evidenţiat efecte toxice asupra funcţiei de reproducere. 

Citiți despre cele mai recente studii: molnupiravir are activitate antivirală împotriva Omicron 

Administrarea orală a molnupiravir la femele de șobolan gestante, în timpul organogenezei, a rezultat în letalitate embriofetală și teratogenitate la de 7,5 ori expunerea umană la N-hidroxicitidină (NHC) la doza recomandată la om (DRO) și în reducerea creșterii fetale la ≥ 2,9 ori expunerea umană la NHC la DRO.

Administrarea orală a molnupiravir la iepuri în timpul perioadei de organogeneză a dus la scăderea greutății corporale fetale la de 18 ori expunerea umană la NHC la DRO.

Limita de siguranță la NOAEL (no-observed-adverse-effect level, nivelul fără reacții adverse observate) la expunerea umană la NHC este de 0,8 ori și de 6,5 ori la DRO, la șobolani și, respectiv, la iepuri. Deși toxicitatea maternă a fost observată atât la șobolani, cât și la iepuri la toate dozele la care a apărut toxicitatea asupra dezvoltării, nu poate fi exclus un efect legat de substanță. 

Marea Britanie: persoanele vulnerabile, acces imediat la molnupiravir 

Alăptarea

Pe baza potențialului de reacții adverse cauzate de Lagevrio la sugarul alăptat, alăptarea trebuie întreruptă în timpul tratamentului și timp de 4 zile după ultima doză de Lagevrio.

Nu se cunoaște dacă Lagevrio sau oricare dintre componentele Lagevrio sunt prezente în laptele uman, afectează producția de lapte uman sau au efect asupra sugarului alăptat.

Nu au fost efectuate studii cu molnupiravir privind alăptarea la animale.

Pentru informații complete privind acest medicament, profesioniștii din domeniul sănătății sunt îndemnați să consulte documentul despre condițiile de utilizare postat pe anm.ro.

Raportarea reacţiilor adverse

Medicamentul Lagevrio 200 mg capsule (molnupiravir) face obiectul unei monitorizări suplimentare, precizează reprezentanții ANMDMR. Acest lucru va permite identificarea rapidă de noi informații referitoare la siguranță.

Profesioniștii din domeniul sănătății sunt rugați să raporteze către ANMDMR orice reacții adverse suspectate, asociate cu administrarea medicamentului Lagevrio (molnupiravir).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe