Newsflash
Industria farmaceutică

Mesajul transmis de dr. Cristina Racoceanu, noul președinte al ANMDMR

de Florentina Ionescu - nov. 2 2020
Mesajul transmis de dr. Cristina Racoceanu, noul președinte al ANMDMR

Săptămâna trecută a avut loc în mediul online o dezbatere privind importanța inovației în medicină și rolul jucat de știință în acoperirea nevoilor medicale fără răspuns ale pacienților cu boli grave, organizată de Bristol Myers Squibb România.

În timpul dezbaterii a fost redat și mesajul semnat de dr. Cristina Racoceanu, președintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România. Reprezentantul ANMDMR nu a putut fi prezent la această dezbatere, însă mesajul său a fost citit de moderatoarea Paula Rusu.

agentia nationala a medicamentului

Presa din România a scris la jumătatea lunii octombrie că dr. Cristina Racoceanu a fost numită de ministrul Sănătății în funcția de președinte al Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). Cu o săptămână înainte, ea preluase funcția de vicepreședinte al acestei instituții.

cristina racoceanu site ANM

Redăm mai jos mesajul integral transmis miercuri, 28 octombrie, de dr. Cristina Racoceanu:

„Stimați invitați, în primul rând vă felicităm pentru inițiativa dumneavoastră. Progresul în știință și dezvoltarea noilor medicamente ne face să spunem că practic suntem contemporani cu viitorul sau că viitorul este acum. Inovația și dezvoltarea în sectorul farmaceutic și al medicinei, în general, au schimbat în numai câțiva ani cursul omenirii, iar noi avem acum șansa să fim martori și beneficiari ai acestei revoluții.

În ultimii 30 de ani s-au înregistrat atât schimbări lente, dar profunde, cât și schimbări rapide, dar mai vizibile. Opțiuni terapeutice inovatoare, cum ar fi nanomedicina și terapia genică nu mai sunt science fiction, iar medicina personalizată este următorul pas. În această perioadă s-au realizat îmbunătățiri enorme în dezvoltarea și tratamentul medicamentelor împotriva cancerului.

La începutul anilor '90, tratamentul stadiilor avansate ale aproape tuturor tipurilor de cancer consta în terapia citotoxică și, de asemenea, în terapia hormonală pentru unele forme de cancer. Selecția tratamentului se baza pe originea histologică a tumorii și pe câțiva biomarkeri. Datorită progresului științei, disecția moleculară a tumorilor oferă acum clinicianului o bogăție de cunoștințe despre markerii prognostici și predictivi pentru selecția tratamentului.

V-ar putea interesa și: „Bike for Science”, o inițiativă pentru sprijinirea inovației în medicină

Dezvoltarea medicamentelor a beneficiat spectaculos de o înțelegere sporită a structurii biologice a tumorilor, care a ghidat puternic industria farmaceutică în selectarea țintelor de tratament. Vorbim acum de terapii țintite în tratarea cancerului. La fel, putem aminti despre progresele extraordinare realizate în tratamentul pentru HIV/SIDA sau pentru bolile psihice.

Dar – poate cel mai bun exemplu – despre ce înseamnă inovație în medicină îl reprezintă medicamentele biologice, cele care au un rol din ce în ce mai mare în tratamentul mai multor afecțiuni. Produsele farmaceutice biotehnologice au devenit în ultimii ani opțiunea pentru tratament pentru multe afecțiuni cronice, cum ar fi: diabetul, anemia la pacienții cu insuficiență renală sau hepatita C.

De asemenea, acestea au declanșat o schimbare a abordării terapeutice a altor boli, cum ar fi artrita reumatoidă sau chiar cancerul. Mai multe vaccinuri utilizate pe scară largă includ o componentă recombinată în compoziția lor, în domeniul biologic nu există abordare clasică în momentul de față sau tradițională. Totul se întâmplă aici și acum. Totul este nou și inovativ.

La 1 iunie 2020, Comisia Europeană a publicat foaia de parcurs pentru o Strategie farmaceutică pentru Europa. Strategia va avea scopul general de a asigura aprovizionarea Europei cu medicamentele sigure și accesibile și de a sprijini eforturile de inovare ale industriei farmaceutice europene. Unele din cele patru obiective ale noii Strategii sunt acelea că trebuie să se asigure ca inovația, știința și tehnologia emergente să răspundă nevoilor terapeutice ale pacienților.

Prin inovație se nasc terapii pentru pacienți, dar oare au toți pacienții acces la inovație? O întrebare esențială la care încearcă să răspundă toți actorii implicați, organizații și asociații ale pacienților, industria farmaceutică și, bineînțeles, agențiile de reglementare. Astfel, pentru a spori accesul pacienților la inovația farmaceutică, agenția europeană a medicamentului, EMA, a implementat un proces accelerat de aprobare pentru medicamentele descoperite.

Citiți și: Prof. dr. Horațiu Moldovan: „Medicina e pusă la grea încercare de acest val pandemic”

ANMDMR, membră a sistemului european de reglementare în domeniul medicamentului, prin însăși misiunea sa, asigură accesul pacienților români la medicamente sigure, eficace și de bună calitate, precum și transmiterea de informații adecvate despre medicamente către pacienți, profesioniștii din domeniul Sănătății și publicului larg, pentru că ANMDM are ca scop final protejarea sănătății publice.

În perioada nefericită a pandemiei actuale, Agenția depune toate eforturile pentru a informa la timp atât profesioniștii, cât și populația, în general, asupra atenționărilor sau a noutăților transmise de către agenția europeană a medicamentului, precum și a oricăror alte decizii ce pot influența starea de sănătate a populației. Vă dorim mult succes și vă asigurăm de toată deschiderea ANMDMR”, a transmis președintele Agenției Naționale a Medicamentului, doamna Cristina Racoceanu.


Notă autor:

Credit foto: Miguel Á. Padriñán de la Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe