Îmi amintesc cum la câteva sute de metri de facultatea unde studiam era, mai demult, un cabinet medical cu o plăcuţă pe care scria „Cabinet de medicină de familie și homeopatie”.
Eram (și încă sunt) ușor iritat de modul în care două lucruri, în viziunea mea, incompatibile, pot fi afișate coexistând cu atâta lejeritate.
Am ajuns de mult în punctul în care dezbaterile pe acest subiect sunt de prisos. Nenumărate sinteze sistematice – și chiar sinteze sistematice ale sintezelor sistematice – din ultimii 20 de ani au ajuns la concluzia că homeopatia nu funcţionează.
Făcând abstracţie de lipsa de dovezi empirice pentru homeopatie, baza ei teoretică este neverosimilă – astfel că nu numai că nu funcţionează, dar nu avem nici motive serioase să credem că ar putea funcţiona.
De altfel, nu este nevoie să ai studii superioare ca să intuiești că, spre exemplu, un „medicament” pentru gripă și răceală care conţine o parte de substanţă activă la 10⁴⁰⁰ (!) de părţi de apă nu este altceva decât o scamatorie. Dar iată că totuși continuă să existe mult prea
mulţi medici care promovează astfel de practici.
Putem fi totuși recunoscători că, spre deosebire de alte tratamente din gama medicinei alternative, tratamentele homeopatice sunt relativ inofensive – un placebo vândut la suprapreţ, dacă doriţi. Pericolul adevărat poate să apară atunci când ele nu suplimentează, ci înlocuiesc tratamentele medicale adecvate.
Citiți și: Despre întârzieri
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe