Newsflash
Apariții editoriale

Fumătorii, risc de BPOC și SASO

de Dr. Cristian TEODORESCU - iun. 6 2016
Fumătorii, risc de BPOC și SASO
     Echipa medicală a departamentului de medicină respiratorie a USMF „Nicolae Testemițanu“ din Chișinău abordează, în numărul 1/2016 al revistei Pneumologia, impactul fumatului asupra patogenezei bronhopneumoniei cronice obstructive (BPOC). Este cea mai studiată maladie indusă de fumat. Cercetătorii analizează originea autoimună a BPOC și modificările epigenetice. Aceștia apreciază că 40% din cei care manifestă o astfel de patologie sunt fumători activi sau foști fumători, iar studiile au pornit de la existența unei conexiuni între modificările epigenetice induse de fumatul matern și dezvoltarea ulterioară a patologiei pulmonare.
     Modificările arhitecturii somnului induse de fumat fac subiectul unui studiu elaborat de medici din cadrul universităților de medicină din București, Timișoara și Oradea. Aceștia analizează efectele acestui viciu în cadrul tulburărilor respiratorii în timpul somnului, respectiv sindromul de apnee în somn obstructiv (SASO), și apreciază că există un efect sinergic între fumat și SASO, ambele crescând morbiditatea cardiovasculară.
     Medici ai Institutului de Pneumo­ftiziologie „Marius Nasta“ din București și ai Universității de medicină bucureștene aduc în discuție localizările rare ale tuberculozei extrapulmonare – cutanată, testiculară și auriculară. În primele două cazuri, diagnosticul s-a stabilit prin confirmarea histopatologică prin evidențierea granuloamelor cu necroză cazeoasă centrală, iar în al treilea caz prin identificarea bacililor acid-alcoolorezistenți în microscopie și culturi pozitive din secreții otice. Se apreciază că, la nivel mondial, 10–25% din infecțiile TBC sunt localizate extrapulmonar, la pacienți imunocompromiși. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe