Newsflash
Internaționale

FDA aprobă lecanemab pentru tratamentul bolii Alzheimer

de Dr. Mariana MINEA - iul. 14 2023
FDA aprobă lecanemab pentru tratamentul bolii Alzheimer

Primul medicament care modifică evoluţia bolii Alzheimer primește aprobarea FDA, cu precauţii legate de riscul de accidente vasculare cerebrale.

Administraţia pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite aprobă lecanemab, anticorpul monoclonal care a obţinut încetinirea declinului cognitiv asociat bolii Alzheimer cu 27% în decurs de 18 luni. Este primul medicament care modifică evoluţia acestei boli. Potrivit Eisai, compania producătoare, medicamentul dizolvă agregatele de amiloid.

În ianuarie, lecanemab primea aprobare accelerată din partea FDA, deși a fost asociat cu decesul a două persoane incluse în studiu. Este vorba despre o femeie de 65 de ani care a suferit un accident vascular cerebral ischemic și a decedat în urma administrării de activator tisular de plasminogen (tPA), tratament trombolitic pentru care nu avea contraindicaţie. Autopsia a relevat în cazul ei multiple hemoragii cerebrale. De asemenea, un bărbat de 87 de ani aflat sub tratament cu apixaban a decedat în urma unui accident vascular cerebral hemoragic.

În cadrul studiului, lecanemab a fost asociat cu anomalii imagistice asociate amiloidului (ARIA), de tip edem sau de tip microhemoragic, în proporţie mai mare comparativ cu persoanele din grupul placebo (12,5% vs 1,7%). Majoritatea acestor anomalii au fost asimptomatice, iar simptomele, atunci când apar, se remit de obicei în timp, spune FDA. Rezultate preliminarii ale studiului indicau edem cerebral la aproximativ 13% dintre pacienţii incluși în studiu, microhemoragii la 14% dintre ei, respectiv macrohemoragii la cinci persoane.

Unul din zece pacienţi

Pacienţii cu status homozigot APOE4 care primesc lecanemab au un risc mai mare de a dezvolta evenimente de tip ARIA simptomatice și grave comparativ cu persoanele cu status heterozigot sau cu cele nepurtătoare de APOE4. 

Apolipoproteina E (APOE) este o glicoproteină ce joacă un rol important în metabolismul lipidelor. Dintre cele trei alele ale genei (E2, E3 și E4), E4 reprezintă un factor de risc genetic major pentru boala Alzheimer cu debut la vârste înaintate, iar forma sa homozigotă crește acest risc de 15 ori. Deși prezenţa formei homozigote E4 nu este o contraindicaţie pentru administrarea lecanemab, FDA recomandă testarea genetică prealabilă a pacienţilor pentru a depista acest status și pentru a-i putea informa asupra riscurilor la care se expun. Aproximativ 10% dintre pacienţii cu boală Alzheimer au forma homozigotă APOE4, iar 50% sunt purtători de APOE4.

„Cred că beneficiile depășesc riscurile, sunt acceptabile și în linie cu această clasă de terapie, mai ales luând în considerare povara bolii și natura progresivă a acesteia”, a declarat dr. Tanya Simuni, profesor de neurologie la Școala de Medicină Feinberg a Universităţii Nortwestern, parte din panelul de specialiști care au aprobat lecanemab.

Administrat în fazele iniţiale ale bolii

Femeia de 65 de ani care a decedat la sfârșitul anului 2022 era purtătoare de formă homozigotă APOE4 și a fost îngrijită de o echipă de la Școala de Medicină a Universităţii Nortwestern. Primise ultima doză de lecanemab cu patru zile anterior evenimentului vascular. Un IRM efectuat în urmă cu 81 de zile arătase o afectare ușoară a vaselor mici, fără hemoragii, fără edem sau anomalii imagistice asociate amiloidului. Tomografia computerizată realizată anterior administrării tratamentului trom­bolitic nu indica semne de hemoragie. Problemele au apărut la 50 de minute după administrarea tPA, cu creșterea tensiunii arteriale, ceea ce a impus oprirea perfuziei cu tPA. Medicii au administrat fără succes crioprecipitat, acid tranexamic și multiple anticonvulsivante, impuse de aspectul electroencefalografic.

Autopsia a relevat prezenţa zonelor extinse de hemoragie multifocală intraparenchimatoasă, angiopatie cerebrală prin depunere de amiloid, modificări neuropatologice induse de boala Alzheimer, vasculită histiocitară difuză și vasculopatie necrotizantă cu depozite de amiloid în pereţii vaselor mari. Medicii au concluzionat că „numărul crescut și variabilitatea în dimensiuni a hemoragiilor cerebrale la acest pacient sunt neobișnuite pentru a fi o complicaţie a tPA asociată doar amiloidului cerebrovascular”. Ei au spus și că „descoperirile semnalează posibilitatea unor hemoragii cerebrale și vasculopatii necrotizante asociate perfuziei cu tPA la un pacient cu amiloid cerebrovascular care a primit lecanemab”.

Pacienţii incluși în studiu prezentau deficit cognitiv ușor. Medicamentul este indicat în stadiul de afectare cognitivă ușoară, al doilea stadiu al bolii Alzheimer, după cel preclinic, fiind urmat de stadiile cu demenţă – ușoară, moderată și severă.

 


Notă autor:

https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-converts-novel-alzheimers-disease-treatment-traditional-approval
https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/eisai-alzheimers-drug-clot-buster-seen-cause-brain-hemorrhage-death-analysis-2023-01-04/
https://www.medpagetoday.com/neurology/alzheimersdisease/102505
https://www.eisai.com/news/2022/news202271.html
https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2023/761269s000lbl.pdf
https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/more-eisaibiogen-alzheimers-drug-approvals-seen-likely-despite-safety-warning-2023-07-07/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe