Newsflash
ACTUALITATE Știri

S-a descifrat modul în care se produce acumularea de proteine toxice în cazul bolii Alzheimer sporadice

de Magdalena Tănăsescu - oct. 9 2023
S-a descifrat modul în care se produce acumularea de proteine toxice în cazul bolii Alzheimer sporadice

Modul în care proteinele toxice implicate în apariţia bolii Alzheimer sporadice se acumulează în creier a fost descoperit de cercetători israelieni, olandezi şi scoţieni.

Potrivit anunțului făcut de Institutul Tehnologic din Israel (Tehnion), cercetătorii s-au concentrat asupra unui tip mai frecvent de boală Alzheimer, forma sporadică, care nu este cauzată de mutaţii genetice, ca în cazul formei familiale, mai rară.

Studiulpublicat în jurnalul ştiinţific Nature Communications, a constatat că acumularea de proteine în boala Alzheimer sporadică este cauzată de o perturbare a mecanismului de eliminare a proteinelor, cunoscut de asemenea sub denumirea de sistem ubicuitin (ubiquitin)-proteazom.

În boala Alzheimer sporadică factorul declanşator al acumulării de proteine a fost până acum necunoscut. În cazul formei familiale de Alzheimer, mecanismul de acumulare este rezultatul unei asocieri evidente între mutaţii şi proteine.


„Echipa de oameni de ştiinţă a folosiun model 3D de cultură de celule neuronale umane, descoperind că deteriorarea sistemului ubicuitinar duce la acumularea de proteine toxice chiar şi în ţesutul sănătos, mimând patologia tipică a bolii Alzheimer. Cercetătorii au creat apoi o moleculă de ARN adaptată pentru a reduce în mod selectiv unul dintre elementele din sistemul defectuos al ubicuitinei, ceea ce a condus la îmbunătăţirea patologiei în modelul lor experimental”, se menționează în studiu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe