Newsflash
Internaționale

Beneficiile dozării metronomice

de Dr. Diana Andronache - mar. 18 2022
Beneficiile dozării metronomice

Terapia metronomică, definită prin administrarea frecventă în doze mici a medicamentelor, pare să îmbunătăţească eficacitatea nanoimunoterapiei.

farmacie sociala medicamente persoane cu venituri mici

Un studiu recent publicat în Journal of Controlled Release arată că efectele terapeutice ale nanomedicamentelor pot fi îmbunătăţite atunci când acestea sunt administrate după un program de dozare metronomică, comparativ cu administrarea lor în doza maximă tolerată.

Comparativ cu chimioterapia convenţională, se consideră că nanoparticulele chimioterapice sunt mai utile, datorită acumulării lor preferenţiale în ţesuturile tumorale, ca urmare a efectului de permeabilitate, de retenţie îmbunătăţită și a circulaţiei lor prelungite în fluxul sanguin.

Prin experimentele efectuate pe șoareci, echipa de cercetători a demonstrat că administrarea în doze mai mici, la intervale mai frecvente a terapiei cu Doxil (doxorubicină încapsulată într-o sferă lipidică) scade rigiditatea tumorală, îmbunătăţește perfuzia și are efecte antitumorale mai bune, comparativ cu administrarea unor doze mari și mai puţin frecvent. Acest lucru este valabil atât în monoterapie, cât și în combinaţie cu imunoterapia. Rezultatele obţinute sugerează că prin combinarea nanomedicamentelor cu programarea metronomică se poate obţine un efect puternic asupra formaţiunilor tumorale dificil de tratat.


Notă autor:

https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220311125722.htm

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe