Newsflash
Diverse

Bakuchiol, un nou ingredient în produsele anti-aging

Bakuchiol,  un nou ingredient  în produsele  anti-aging

Extras și purificat din seminţele plantei Psoralea corylifolia (Babchi), acest antioxidant pare să fie la fel de eficient ca retinolul în inhibarea sistemelor care produc radicali liberi, având însă o tolerabilitate cutanată mai bună

Bakuchiolul a fost studiat ca antioxidant datorită abilităţii sale de a interfera cu sistemele ce produc radicali liberi, de a inhiba peroxidarea microzomală a lipidelor, de a reduce translocarea factorilor de inducere a apoptozei mitocondriale (AIF), de a capta radicalii liberi interni hidroxil și superoxid și de a inhiba MMP-1 mai eficient decât retinolul. Chiar dacă bakuchiolul poate funcţiona ca retinolul în reglarea expresiei genice, el are un  profil de tolerabilitate ridicat faţă de retinoizi și nu necesită mărirea dozajului în timp pentru a fi eficient. Per total, evaluarea profilului de toleranţă cutanată a fost excelent. 

TEWL (pierderea de apă transepidermică) măsurat nu a arătat modificări în sensul scăderii, la sfârșitul studiului, fapt ce demonstrează că nu a fost alterată bariera de protecţie a pielii. Măsurătorile corneometrice pe zona obrazului au demonstrat creșterea medie a hidratării pielii cu 16%. Este, de asemenea, fotostabil, putând fi folosit în formulări pentru zi, și nu este fototoxic. Așa că nu este necesară aplicarea suplimentară a unui produs cu fotoprotecţie solară (SPF). Bakuchiolul este probabil singurul agent, după acidul retinoic, care s-a dovedit a fi eficient împotriva multiplelor caracteristici fiziopatologice ale acneei.  Acţiunea depigmentantă poate fi atribuită efectului antioxidant al bakuchiolului, precum și capacităţii sale de a perturba sinteza melaninei.

Analog funcţional  al retinolului

Este important de reţinut că, deși retinolul și bakuchiolul nu au asemănări structurale apropiate, testele confirmă că cel din urmă poate fi considerat un analog funcţional al retinolului. Structural, bakuchiolul este un compus fenolic cu o catenă laterală monoterpenică: phenol,4-[(1E, 3S)-3-ethenyl-3,7-dimethyl-1,6-octadienyl]. Bakuchiolul pare să vizeze mai multe căi celulare similare cu cele vizate de retinoizi, inclusiv modularea genelor receptorilor acidului retinoic și stimularea activităţii enzimelor implicate în sinteza colagenului și a matricei extracelulare. 

Fig 1. Structura bakuchiolului

Se așteaptă ca bakuchiolul și retinolul să menţină același nivel de elastină necesar pentru menţinerea structurii ţesutului conjunctiv, datorită stimulării activităţii genei inhibitoare a elastazei PI3. Atât bakuchiolul, cât și retinolul stimulează activitatea Aquaporin 3 (AQP3).

Fig. 2 Structura retinolului

Comparaţii cu retinolul

Activul descris este obţinut prin extracţie monomoleculară și purificare din seminţele plantei Psoralea corylifolia (Babchi). Bakuchiolul utilizat de cercetătorii Cosmetic Plant are o puritate de 99% și o excelentă stabilitate fotochimică și hidrolitică, plus un profil de siguranţă foarte bun. În plus, este ușor de înglobat în produse cosmetice datorită miscibilităţii cu o varietate mare de emolienţi și solubilizanţi. Human Repeat Insult Patch Test (HRIPT) la 5% diluţie în ulei de porumb a demonstrat că nu apare iritarea sau  sensibilizarea pielii.

Un studiu clinic efectuat pe o perioadă de 12 săptămâni, pe un eșantion de 50 de voluntari sănătoși (fie cremă cu retinol 0,5% aplicată seara, fie cremă cu bakuchiol 0,5% de două ori pe zi) a evaluat efectul bakuchiolului aplicat local, de două ori pe zi, și a constatat o îmbunătăţire semnificativă statistic asupra ridurilor, a pigmentării și a fermităţii. De asemenea,  participanţii au răspuns la un set de întrebări subiective de evaluare a tolerabilităţii pielii, la fiecare vizită de urmărire.

Fig. 3 Participanţii au primit fie bakuchiol, fie retinol

În privinţa ridurilor, nu au existat diferenţe semnificative între bakuchiol și retinol. În special, modificări semnificative faţă de valoarea iniţială au fost găsite la sfârșitul celor 12 săptămâni. Evaluarea clinică a arătat că 59% dintre participanţii din grupul bakuchiol au avut îmbunătăţiri în reducerea hiperpigmentării, în timp ce doar 44% dintre cei din grupul retinol au avut o îmbunătăţire la săptămâna 12. Retinolul și bakuchiolul au îmbunătăţit ambele caracteristici, intensitatea și suprafaţa pigmentată, în săptămâna 12.

Fig. 4 (a) Modificările gradului clinic al hiperpigmentării în comparaţie cu valoarea iniţială au fost evaluate la 4, 8 și 12 săptămâni. (b) Intensitatea pigmentului bazată pe analiză computerizată

Efecte adverse și eficacitate

S-a observat o descuamare semnificativ mai mare în grupul care a folosit retinol în toate momentele de evaluare. Au existat rapoarte subiective de mâncărime, arsură și usturime în grupul cu retinol. Grupul cu bakuchiol nu a prezentat efecte secundare. Bakuchiol promite a fi un nou agent care completează și sporește eficacitatea în formulările anti-acnee disponibile în prezent. Recomandarea actuală este ca tratamentele pentru acnee să fie combinate (folosirea mai multor activi într-un produs), pentru a viza cât mai mulţi factori patogeni. 

Meroterpenele, în special bakuchiol, au fost raportate ca prezentând efecte antibacteriene puternice. Dacă acidul salicilic este un inhibitor slab al P. acnes, la anumite concentraţii s-a constatat că bakuchiolul în combinaţia cu acid salicilic acţionează sinergic în inhibarea P. acnes.  Diminuarea prezenţei enzimelor care degradează matricea în leziunea acneică reduce repararea imperfectă a pielii și astfel reduce formarea cicatricilor inestetice. 

Bakuchiolul are activitate antioxidantă cu spectru larg și captează eficient radicalii superoxid-, hidroxi-, peroxi-, peroxinitril și non-radicalul oxigen singlet, pe lângă inhibarea peroxidării lipidelor. S-a dovedit că este de 60 de ori mai eficient decât alfa-tocoferolul privind protecţia împotriva peroxidării lipidelor.

Rezultate clinice

Pentru a vedea capacitatea diferiţilor activi de a trata pielea afectată de acnee, s-au evaluat mai multe formulări: 1% bakuchiol, 2% acid salicilic + 1% bakuchiol și 2% acid salicilic. Studiul-pilot a demonstrat ca bakuchiolul reduce efectiv semnele acneei și este mai eficient în combinaţie cu acidul salicilic. Tolerabilitatea scăzută a retinoizilor limitează utilizarea lor la pacienţii cu piele sensibilă. A fost efectuat un studiu timp de patru săptămâni, pe 60 de subiecţi, femei (tip Fitzpatrick I-IV), vârsta 40-65 de ani, cu piele sensibilă, fotodeteriorată moderat. 

Panelul a fost compus din voluntari cu: 1/3 cu eczemă/dermatită atopică, 1/3 cu rozacee și 1/3 cu sindrom de intoleranţă cosmetică. Subiecţii au utilizat două tipuri de produse ce conţin bakuchiol, un produs de spălare și un hidratant (1% bakuchiol g/g), de două ori/zi, pe faţă și gât. Au fost evaluaţi la momentul iniţial, după 5-10 minute de la aplicare și apoi în săptămâna a patra.

 S-a demonstrat că produsele testate sunt bine tolerate (fără înroșire, înţepătură/arsuri, strângere) și eficiente în privinţa îmbunătăţirii caracteristicilor pielii: aspectul general, aspecte globale ale îmbătrânirii cutanate, fineţe/netezime (vizual și tactil), luminozitate și claritate. Măsurătorile corneometrice pe zona obrazului au demonstrat creșterea hidratării pielii cu 16%.

Aveţi ocazia de a testa produsele!

Urmăriţi conturile „Viaţa Medicală” pe Facebook și Instagram și, în perioada 7-9 iulie 2023,  aflați cum puteţi câștiga unul dintre cele trei seturi BAKUCHIOL de la COSMETIC PLANT, fiecare constând în patru produse: Anti-Ageing Elixir Serum cu bakuchiol și peptide, Magic Eye Cream cu bakuchiol și cafeină, Wrinkle Repair Cream cu bakuchiol și celule stem din plante și Hydra & Firming Cream cu bakuchiol și  acid hialuronic. Bakuchiolul, ingredientul-vedetă din noua gamă cu același nume, are puritatea cea mai mare disponibilă în produsele cosmetice, de 99%, fiind obţinut prin extracţie monomoleculară și purificare din seminţele plantei Psoralea corylifolia (Babchi).

Regulamentul concursului este disponibil aici

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe