Newsflash
REUNIUNI

Insulinoterapia, vaccinarea antigripală și suplimentele în sarcină, subiecte abordate la Forum Farmacist.ro

de Florentina Ionescu - oct. 7 2022
Insulinoterapia, vaccinarea antigripală și suplimentele în sarcină, subiecte abordate la Forum Farmacist.ro

Pentru tratamentul diabetului zaharat, pacienții au la dispoziție un arsenal terapeutic destul de mare, a afirmat prof. univ. dr. farm. Simona Negreş în cadrul Forumului Farmacist.ro, vineri, 7 octombrie.

În perioada 7-8 octombrie 2022 se desfășoară Forum Farmacist.ro, având tema „Actualități în farmacologie și farmacoterapie”.

Evenimentul are loc în format hibrid, atât fizic, în București, cât și online, și este organizat de MedicHub

Una dintre temele abordate astăzi de prof. univ. dr. farm. Simona Negreş, care face parte din conducerea Comitetului Științific al forumului (alături de prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuliasa) a fost insulinoterapia. Aceasta a prezentat actualități în terapia diabetului zaharat, dedicând metforminului o bună parte din prezentare. 

Forum Farmacist.ro 7 oct

„Am văzut că diabetul care nu poate fi controlat necesită adăugarea de insulină. Când adăugăm insulina? Pacienții care nu ating țintele după ce au făcut tratament cu alte antidiabetice, pacienții la care nu le pot da alte antidiabetice pentru că au alterată funcția renală. În cazurile nou-diagnosticate, când îl găsesc pe pacient cu o valoare a hemoglobinei glicate mai mare de 11%, asta înseamnă glicemii, în medie, mai mari de 300 mg/dl. Și această insulinoterapie se poate face pe toată durata vieții sau numai temporar, până când pacientul își atinge țintele glicemice”, a explicat prof. univ. dr. farm. Simona Negreş în prima zi a Forumului Farmacist.ro, organizat de MedicHub în format hibrid, la București.

Prof. univ. dr. farm. Simona Negreş
Prof. univ. dr. farm. Simona Negreş

Totodată, aceasta a adus în discuție tipurile de insulină, explicând rolul insulinei bazale în managementul pacientului cu diabet zaharat: 

„Ați văzut că în ultima etapă de terapie se recomandă insulina bazală, ori la metformin, ori la alte antidiabetice. Și iată că doza trebuie să fie de 10 unități, pe care o urcăm, sau 0,1 ori 0,2 unități pe kilogram, pe zi. (...) Doza se modifică cu pași mici, încet, în funcție de valoarea glicemiei pe nemâncate. Dar nu întotdeauna insulina bazală poate să controleze glicemia. Și atunci se adaugă insulinele rapide. Ele se adaugă de regulă la masa cea mai bogată în glucide”.

Arsenal terapeutic destul de mare în DZ

Insulinele premixate, afirmă prof. univ. dr. farm. Simona Negreş au marele dezavantaj că au risc de hipoglicemie mai mare, produc creștere ponderală. Pentru că unul dintre efectele adverse ale insulinei este creșterea ponderală, ea transformă glucidele în lipidele. Mai mult, atingerea dozei optime este mult mai dificilă la acest tip de insuline.

Reacțiile adverse ale insulinei principale sunt hipoglicemia și creșterea în greutate, însă pot să apară reacții la locul injectării. Preparatele cu glucagon pot fi de ajutor în cazul hipoglicemiei.

„Avem și acest glucagon care se administrează intranazal, sau soluție injectabilă pentru hipoglicemia care pune viața pacientului în pericol”, a adăugat prof. univ. dr. farm. Simona Negreş.

În concluzie, dacă nu se obține controlul glicemic, dar și controlul tuturor factorilor de risc, patologia se poate complica și poate să apară decesul pacientului.

„Avem un arsenal terapeutic destul de mare, știm care sunt medicamentele care sunt preferate la pacienții cu afectare cardiovasculară și cunoaștem, de asemenea, medicamentele care nu au dovedit beneficii în acest sens. Toate datele au arătat că un control intensiv al hemoglobinei glicate, care trebuie să se mențină sub 6,5% la diabetici, permite pacientului să aibă o calitate bună a vieții”, a conchis prof. univ. dr. farm. Simona Negreş.

„În fiecare an, gripa ucide”

Farmacist Beatrice Speteanu a avut o prezentare despre importanța vaccinării antigripale în timpul pandemiei de COVID-19. Aceasta a amintit că în fiecare an, la nivel global sunt înregistrate aproape 650.000 de decese datorate infecțiilor respiratorii acute. „În fiecare an, gripa ucide”, a subliniat farmacist Beatrice Speteanu

Farm. Beatrice Speteanu
Farmacist Beatrice Speteanu

Vaccinarea antigripală poate scădea cu 40% orice risc de infarct miocardic și de boli cardiovasculare, a atras atenția aceasta, amintind că în România, vaccinarea antigripală e la un nivel foarte jos.

„OMS, Uniunea Europeană recomandă vaccinarea nu numai pentru prevenția bolilor respiratoare acute, ci și pentru prevenirea tuturor bolilor care pot apărea. Vaccinarea se recomandă la grupele de risc, vorbim de gravide, de copii până în 6 ani, de toți cei care au condiții speciale care pot duce la agravarea complicațiilor post gripale, de cei cu boli cardiovasculare, cu obezitate, cu infecții cum ar fi HIV. Și să nu uităm și de personalul medical, unde suntem și noi și trebuie să ne protejăm”, a conchis farmacist Beatrice Speteanu.

Gravidele au nevoie de vitamine în sarcină

O prezentare deosebit de interesantă a avut șef de lucrări dr. Florina Ruţa, pe tema „Efectele și factorii de influență a suplimentarii vitaminelor în perioada de sarcină și anterior sarcinii”.

Aceasta a prezentat vineri, în cadrul Forumului Farmacist.ro, datele unui studiu despre consumul de suplimente la gravide. Un chestionar cu 109 întrebări a fost aplicat pe mai bine de 1.000 de femei gravide, iar în a doua parte a studiului, chestionarul a inclus 50 de întrebări.

„Ce am urmărit sau ce ne-am dorit prin acest studiu? Să ajutăm la identificarea femeilor care pe perioada sarcinii nu au avut un aport suficient sau să identificăm femeile care se află la risc de a nu avea un aport suficient de vitamine specifice acestei perioade. De asemenea, pe termen lung, ne-am gândit la o posibilitate de dezvoltare a unor programe adecvate de îmbunătățire a aportului de vitamine în perioada de sarcină sau chiar un formular care să se administreze tinerelor care își propun să devină mame”, a detaliat șef lucr. dr. Florina Ruţa. 

sef lucr. dr. Florina Ruţa
Șef lucr. dr. Florina Ruţa

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe