Newsflash
OPINII

Faţă în faţă cu COVID-19

de Constanța Popa - mar. 20 2020
Faţă în faţă cu COVID-19

Specialiștii din laboratoarele medicale din România (medici, biochimiști, biologi și chimiști) efectuează deja teste de laborator și de screening cu ajutorul testelor comerciale cu utilizare de urgenţă pentru diagnosticarea prezumptivă a infecţiei cu SARS-CoV-2.

Fiind un virus cu transmitere aeriană, SARS-CoV-2, coronavirusul viu, poate fi identificat cel mai frecvent în secreţiile respiratorii: exsudat nazal sau faringian, spută, lavaj bronhoalveolar sau probe de biopsie endoscopică.

Coronavirusul viu a fost detectat în mai multe tipuri de produse biologice, astfel: în 32% dintre exsudatele faringiene, în 93% dintre probele de lavaj bronhoalveolar, 29% dintre probele din fecale, foarte rar în sângele pacienţilor (1% dintre probe), iar probele de urină au fost toate negative.

Sunt propuse și utilizate mai multe metode de depistare, una dintre ele fiind metoda RT-PCR (reacţie de polimerizare în lanţ), determinările fiind efectuate din probe biologice prelevate din tractul aerian superior (exsudat nazal sau faringian). Proba este considerată pozitivă dacă sunt detectate două secvenţe genetice specifice coronavirusurilor, dintre care una specifică SARS-CoV-2.

Testele de laborator prin RT-PCR pentru confirmarea diagnosticului de COVID-19, conform recomandărilor OMS, sunt efectuate în România în laboratoarele autorizate numai de către medicii specialiști biochimiști, biologi și chimiști din sistemul sanitar.

Peste 27 de colegi cu specialităţi obţinute prin examene naţionale organizate de Ministerul Sănătăţii, la fel ca pentru medici și farmaciști, efectuează și validează rezultatele analizelor medicale, utilizând în aceste zile tehnici pentru depistarea/diag­nosticarea coronavirusului.fata-in-fata-cu-covid

Noi, biochimiștii, biologii și chimiștii din sistemul sanitar, membri ai organizaţiei profesionale OBBCSSR, suntem specialiști, cu specializare de patru ani, conf. art. 12 al Legii 460/2003, inclusiv în specialitatea Genetică-Biologie moleculară.

În laboratorul de analize medicale, noi, biochimiștii, biologii și chimiștii din sistemul sanitar, membri ai OBBCSSR, avem studii universitare de licenţă și masterat, plus specializare de patru ani, conform legislaţiei în vigoare, menţionată mai sus, utilizăm tehnici, dar nu suntem tehnicieni, biotehnicieni, laboranţi, „butonatori proști”, profesori de liceu sau biologi de la muzeu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe