Referitor la vaccinul COVID-19 produs de AstraZeneca, Comitetul pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilență a transmis o opinie preliminară cu privire la faptul că nu se suspectează existența unei probleme la lotul vaccinului utilizat în Austria (ABV5300).
ANMDMR a preluat pe site-ul său oficial, anm.ro, comunicatul de presă al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA).
Documentul explică opinia preliminară a Comitetului pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilență (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee - PRAC).
Citiți și : Danemarca oprește folosirea vaccinului împotriva COVID-19 de la AstraZeneca
Reamintim că autoritatea națională competentă în domeniul medicamentului din Austria a suspendat utilizarea unui lot de vaccin COVID-19 AstraZeneca (numărul lotului ABV5300), după ce o persoană vaccinată a fost diagnosticată cu tromboză multiplă (formarea de cheaguri la nivelul vaselor de sânge) și care a decedat la 10 zile după vaccinare, iar altă persoană a fost spitalizată având diagnostic de embolie pulmonară (blocarea arterelor pulmonare) în urma vaccinării. Momentan, aceasta din urmă este în curs de recuperare.
Începând cu 9 martie 2021, au fost raportate încă două cazuri de evenimente tromboembolice la acest lot, se arată în informarea transmisă de EMA.
V-ar putea interesa și: România suspendă temporar administrarea unui lot AstraZeneca
„În prezent, nu există dovezi cu privire la faptul că vaccinarea a cauzat aceste afecțiuni, care nu sunt incluse ca reacții adverse în informațiile produsului vaccinului COVID-19 AstraZeneca”, potrivit sursei citate.
Despre lotul ABV 5300 puteți citi mai multe aici.
Recent, unele state din UE au suspendat acest lot ca măsură de precauție, pe perioada de desfășurare a investigației. Deși existența unui defect de calitate este puțin probabilă în acest stadiu, calitatea lotului face obiectul investigației, transmite EMA.
Comitetul PRAC al EMA analizează această problemă; investighează cazurile raportate la acest lot, precum și toate celelalte cazuri de evenimente tromboembolice și alte afecțiuni legate de formarea de cheaguri sanguine, raportate în urma vaccinării. Informațiile disponibile până în prezent indică faptul că numărul evenimentelor tromboembolice la persoanele vaccinate nu este mai mare decât cel observat la populația generală.
Începând cu 9 martie 2021, au fost raportate 22 de cazuri de evenimente tromboembolice în rândul celor 3 milioane de persoane vaccinate cu vaccinul COVID-19 AstraZeneca în Spațiul Economic European.
PRAC va continua să evalueze orice problemă potențială referitoare la acest lot, precum evenimentele tromboembolice și afecțiunile legate de acestea. EMA va continua să transmită informații, pe măsură ce evaluarea progresează.
„Lotul ABV5300 al vaccinului COVID-19 AstraZeneca nu a fost distribuit în România”, a precizat Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România.
Sursa foto: www.rawpixel.com
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe