Newsflash
ACTUALITATE Știri

AstraZeneca retrage de la vânzare vaccinul anti-COVID-19

de Magdalena Tănăsescu - mai 9 2024
AstraZeneca retrage de la vânzare vaccinul anti-COVID-19

Vaccinul anti-COVID-19 Vaxzevria va fi retras de la vânzare de gigantul farmaceutic britanic AstraZeneca, pe fondul scăderii cererii pentru acest produs medical.

Vaxzevria a fost unul dintre primele seruri lansate pe piaţă în timpul pandemiei de coronavirus, în momentul de față existând „un surplus de vaccinuri actualizate” în faţa diferitelor variante ale coronavirusului SARS-CoV-2.


„Prin urmare, AstraZeneca a luat decizia de a iniţia retragerea autorizaţiei de comercializare a vaccinului Vaxzevria în Europa”, a anunţat compania farmaceutică într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.

AstraZeneca a precizat că „va colabora cu celelalte agenţii de reglementare medicală din lume pentru a iniţia retrageri ale autorizaţiilor de comercializare pentru Vaxzevria acolo unde nu există o viitoare cerere aşteptată pentru acest vaccin”.

Deşi profitul Astrazeneca din primul trimestru din 2024 a crescut cu 21% în raport cu anul trecut, în special datorită vânzărilor din domeniul oncologic, grupul britanic raportează de mai multe luni un declin constant al vânzărilor sale de medicamente legate de COVID-19. 

Serul s-a confruntat cu probleme de livrare în Europa, alături de suspiciuni de riscuri crescute de tromboză în urma mai multor decese. Sindroamele de tromboză în cauză, trombocitopenia (TTS), duc la formarea unui cheag de sânge cu consecinţe potenţial fatale. Acest sindrom rar a apărut la aproximativ 2 - 3 persoane din 100.000 de persoane vaccinate cu serul AstraZeneca. Cazurile de TTS par a fi mai grave la femeile tinere, iar aproape toate cazurile raportate au apărut după prima doză de vaccin.

Grupul farmaceutic AstraZeneca se confruntă cu mai multe acţiuni în justiţie privind consecinţele vaccinului său, inclusiv cu un proces deschis în Marea Britanie în numele a 51 de reclamanţi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe