Newsflash
ACTUALITATE Știri

Screeningul pentru cancerul cervical şi colorectal, „mult sub media” UE

de Magdalena Tănăsescu - feb. 8 2024
Screeningul pentru cancerul cervical şi colorectal, „mult sub media” UE

Procentul femeilor care nu au făcut niciodată screening pentru cancerul de sân este de 70 de ori mai mare în România decât în Finlanda, a anunțat preşedintele European Cancer Organisation, dr. Csaba Laszlo Degi.

Potrivit acestuia, la nivelul țării noastre screeningul pentru cancerul cervical şi colorectal se află „mult sub media” Uniunii Europene.


Avem nevoie de screening mai bun, avem nevoie de mai multe informaţii în ceea ce priveşte prevenţia. Şi, în mod sigur, avem nevoie de tratament egal pentru toate femeile din România, indiferent de situaţia lor materială. (...) În ultimii ani, România împreună cu organismele europene, cum este European Cancer Organisation, a reuşit să dezvolte şi să înceapă implementarea Planului Naţional de Control al Cancerului. Au apărut legi care protejează aparţinătorii şi legi care oferă o siguranţă psiho-socială persoanelor afectate de cancer”, a spus Csaba Laszlo Degi, citat de Agerpres

 

Afirmațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii „Cancerul în rândul femeilor - direcţii de acţiune pentru îmbunătăţirea prevenţiei, a diagnosticului precoce şi accesului timpuriu la tratament”, desfăşurată la Senat.

 

La dezbatere a fost prezent și preşedintele Comisiei pentru sănătate din Senat, Adrian Streinu - Cercel, care a subliniat importanţa vaccinării – acolo unde este posibilă - în combaterea cancerului.

„Avem vaccinarea împotriva virusului hepatitic B, virus care ştim că este implicat în apariţia hepatocarcinomului, deci cancer de ficat. Şi, respectiv, HPV, care ştim că dă cancer de col uterin. Avem un model de bună practică, Australia, care a dovedit că, atunci când este o politică susţinută, cancerul de col uterin poate să dispară. Noi, românii, nu am făcut acest lucru foarte susţinut. Am mers pe hepatita B şi acum se vaccinează, de la naştere, în toate maternităţile din România. A mers mai greu cu HPV, pentru că au intervenit o serie de idei conspiraţioniste”, a spus Adrian Streinu - Cercel. 

Medicul a amintit că în cazul HIV se utilizează medicaţia antiretrovirală. Este vorba despre o tabletă administrată zilnic, cu ajutorul căreia pacientul are o stare de sănătate bună şi nu transmite boala mai departe. În ceea ce priveşte virusurile HTLV I şi II, responsabile de leucemie şi limfom, acestea pot fi ţinute sub control cu ajutorul pastilei AZT, a precizat el.

Streinu - Cercel Totodată a evidenţiat, totodată, rolul vaccinului anti-HPV în combaterea cancerului de col uterin, a cancerului penian şi a vegetaţiilor genitale.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe