Newsflash

Viața Medicala - Ediția 30 (1020) din iul. 2009


Aspecte ale capacităţii de spitalizare în situaţii de dezastre majore

- iul. 24, 2009

Capacitatea momentană a unui spital reprezintă adaptarea acestuia la o creştere bruscă şi tranzitorie a cererii de îngrijiri de sănătate, în urma unui incident cu efecte adverse (reale sau percepute) asupra sănătăţii. (...)

ABORDAREA COMPLEXĂ A CARDIACULUI

de Dr. Larisa IONESCU-CĂLINEŞTI - iul. 24, 2009

La începutul lunii iulie, Amfiteatrul Institutului Clinic Fundeni a găzduit sesiunile ştiinţifice prin care s-a marcat pentru prima dată, Ziua Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C. C. Iliescu“. (...)

Chimioterapia antiinfecţioasă – între reuşite şi provocări

de Dr. M. N. - iul. 24, 2009

Între 18 şi 22 iunie 2009 s-a desfăşurat, la Toronto, al XXVI-lea Congres Internaţional de Chimioterapie şi Infecţii, organizat de International Society of Chemotherapy (ISC). (...)

Deschidere şi oportunitate pentru tinerii cercetători

de Dr. Raluca BULEA - iul. 24, 2009

Desfăşurată în perioada 8–10 iulie a.c., la Târgu Mureş, în organizarea Universităţii de Medicină şi Farmacie din oraşul trandafirilor, având şi girul Colegiului Medicilor din judeţul Mureş, cea de-a doua Conferinţă a Doctoranzilor în Medicină şi Farmacie dă semne că ar vrea să devină o tradiţie. (...)

Screeningul neonatal în surditate

de Dr. Beáta ÁCS - iul. 24, 2009

Hipoacuzia congenitală reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, fiind una dintre cele mai frecvente anomalii congenitale cu o frecvenţă de 1–3/1.000 de nou-născuţi. Hipoacuzia nu are nicio caracteristică somatică vizibilă. (...)

Aspecte ale implementării strategiei DOTS în două ţări vecine

- iul. 24, 2009

Devenit tradiţional, evenimentul anual cunoscut ca „Zilele Spitalului de Pneumoftiziologie Călăraşi“ a inclus în acest an (2–4 iulie) un simpozion internaţional intitulat „Aspecte actuale ale implementării strategiei DOTS în România şi Bulgaria“. (...)

Pentru Respectarea Drepturilor Pacienţilor

de Luminiţa VÂLCEA - iul. 24, 2009

După cum am anunţat în numărul trecut, Colegiul Medicilor din România a trimis Ministerului Sănătăţii, spre a fi pus în dezbatere publică, un proiect de lege privind asigurarea pentru răspunderea civilă în domeniul medical (malpraxis). (...)

Surprinzătoarea doamnă Bovary şi perenitatea Bovarismului (5)

de Prof. dr. Valeriu RUSU - iul. 24, 2009

La sfârşitul serialului despre Emma Bovary şi bovarism, să vedem ce scrie J. Vebert, în 2009 (op. cit. ant.), despre procesul intentat lui Flaubert & Madame Bovary, deschis la 29 ianuarie 1857, ora 11. Mai întâi că „în 1877, Anastasia nu avea nici un rid, deşi s-a crezut un timp că a fost îngropată“. (...)

Cu cine votăm?

de Dan LĂZĂRESCU - iul. 24, 2009

La sfârşitul serialului despre Emma Bovary şi bovarism, să vedem ce scrie J. Vebert, în 2009 (op. cit. ant.), despre procesul intentat lui Flaubert & Madame Bovary, deschis la 29 ianuarie 1857, ora 11. Mai întâi că „în 1877, Anastasia nu avea nici un rid, deşi s-a crezut un timp că a fost îngropată“. (...)

Bătrânul şi marea trecere

de Dr. Viorel PĂTRAŞCU - iul. 24, 2009

Frumuseţea copilăriei mele s-a sfârşit când aveam vreo 12 ani! Mai mulţi băieţi jucau fotbal pe strada mea, unde presupusele porţi erau marcate cu câte doi bolovani. La un moment dat, a trebuit să ne oprim spre a putea să treacă un car mortuar. (...)

Asistenţii medicali, aproape de public

de Mircea TIMOFTE - iul. 24, 2009

Conferinţa internaţională a Ordinului, de anul acesta, a relevat diferenţe semnificative între România şi o parte a statelor Uniunii Europene, în ceea ce priveşte raporturile dintre sistemul de sănătate şi public. În România, sistemul funcţionează şi este privit ca un întreg ce pur şi simplu trebuie să existe, neintegrat societăţii şi nevoilor comunităţii. (...)

Obezitatea ar putea fi un factor de risc pentru gripa A/H1N1 severă

de Dr. V. A. - iul. 24, 2009

Într-o serie de 10 cazuri de gripă pandemică severă înregistrate în Michigan, nouă erau obezi, ceea ce sugerează că persoanele supraponderale pot fi, în particular, vulnerabile la infecţii cu noua gripă care ameninţă viaţa. Şapte din pacienţi au fost consideraţi extrem de obezi şi trei dintre aceştia au decedat (conform unui articol publicat în Morbitity and Mortality Weekly Report). (...)

Totul despre patologia intestinală „sine materia“

de Dr. Valeriu MIHĂILĂ - iul. 24, 2009

Manualul TULBURĂRILE FUNCŢIONALE INTESTINALE (Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca, 2009), apărută sub redacţia prof. dr. Dan L. Dumitraşcu îi are coautori pe doctorii clujeni Simona Costin, Liliana David, Cosmin Grad, Cristina Hoţoleanu, Raluca Pais, Laura Poantă, Flaviu Rusu şi pe dna dr. Ina Romanciuc, de la Chişinău.

Nouă apariţie a revistei ONCOHEMATOLOGIA PEDIATRICĂ

de Dr. Sebastian NICOLAU - iul. 24, 2009

Cu numărul cumulat 3–4/2008 al celui de-al şaptelea an de la apa­riţia sa, revista „Societăţii Române de Oncohematologie Pediatrică“, recu­pe­rează întârzierile determinate de unele dificultăţi tehnice şi organi­zatorice, ajungând astfel „la zi“.

FEŢELE MEDICINII

de Dr. V. M. - iul. 24, 2009

Două dintre articolele apărute în nr. 6/2009 al revistei MEDICINA MODERNĂ se înscriu în arealul larg al medicinii sociale, cu implicaţii vizând alte numeroase specialităţi medicale şi discipline conexe: Editorialul – Despre copilărie… (dr. Răzvan Ioan Traşcu) şi acela intitulat Familia – dimensiune importantă a existenţei noastre: abordare psihoterapeutică (dr. Maria Silvia Trandafir).

Precum o fiolă cu guarana

de Iftimie NESFÂNTU - iul. 24, 2009

Nu cred să fi citit de prea multe ori în literatura română sau în cea străină pagini de proză de o asemenea aparentă simplitate, dar şi profunzime. (...)

Nobleţe şi înnobilare

de Paula ROMANESCU - iul. 24, 2009

S-a redeschis joi, 9 iulie 2009, Muzeul Theodor Pallady, din str. Spatarului nr. 22, în Casa Melik – una dintre cele mai frumoase case din Bucuresti, datând din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, simbol de arhitectura româneasca – scara interioara de lemn, cerdac închis cu geamuri, acoperis cu streasina lata si… multa istorie, si drame multe. (...)

Scriitorul-medic François Emmanuel

- iul. 24, 2009

În rubrica de faţă ne vom opri asupra scriitorului belgian cu formaţie de medic Fran çois Emmanuel, ale cărui scrieri traduse în foarte multe limbi (de exemplu, romanul La Question Humaine a fost tradus în 12!) l-au făcut cunoscut în lume printre autorii contemporani de primă dimensiune. (...)

Porumboiu la superlativ

- iul. 24, 2009

Porumboiu reuşeşte un film apăsător, atâta vreme cât îşi propune să surprindă drama de conştiinţă a unui om care vrea cu tot dinadinsul să fie corect, să verifice toate sursele înainte de a da un verdict. (...)

O perfecţionistă: Viorica Botezatu

de Dr. Suzana BANTAŞ - iul. 24, 2009

Venită de pe plaiurile Moldovei şi ale celor şapte coline ale Iaşiului, dr. Viorica Botezatu, care are un bogat statut de apărătoare a sănătăţii publice, fiind, totodată, şi o reprezentantă valoroasă a picturii, activă de mai multă vreme în Cenaclul de Arte Plastice al Medicilor „I. Ţuculescu“, a deschis la Cercul Militar Naţional Bucureşti o expoziţie de pictură, anunţată la pagina 1 a numărului trecut al ziarului nostru. (...)

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe