Newsflash
OPINII

Pentru Respectarea Drepturilor Pacienţilor

de Luminiţa VÂLCEA - iul. 24 2009
Pentru Respectarea Drepturilor Pacienţilor

După cum am anunţat în numărul trecut, Colegiul Medicilor din România a trimis Ministerului Sănătăţii, spre a fi pus în dezbatere publică, un proiect de lege privind asigurarea pentru răspunderea civilă în domeniul medical (malpraxis). (...)

   După cum am anunţat în numărul trecut, Colegiul Medicilor din România a trimis Ministerului Sănătăţii, spre a fi pus în dezbatere publică, un proiect de lege privind asigurarea pentru răspunderea civilă în domeniul medical (malpraxis). Prezentăm, în continuare, partea a doua a acestui proiect.

          Art. 6. – În termen de maximum 30 de zile de la primirea informării, societatea de asigurări, împreună cu unitatea medicală sunt obligate să evalueze solicitarea pacientului sau a reprezen­tantului legal al acestuia şi, după caz, să decidă modul cum să acopere prejudiciul solicitat, să facă o contraofertă solicitan­tului sau să respingă motivat cererea de acoperire a prejudiciului.

          Art. 7. – (1) Decizia societăţii de asigurare se comunică solicitantului care va fi invitat, după caz, pentru încasarea valorii prejudiciului şi stingerea litigiului sau pentru negocierea cuantumului acestuia şi încheierea unei tranzacţii. (2) După comunicarea deciziei de acoperire a prejudiciului solicitat, litigiul între unitatea medicală, medic şi pacient se consideră stins, iar societatea de asigu­rări este obligată să plătească valoarea prejudiciului în maximum 20 de zile de la data comunicării deciziei. (3) După comunicarea deciziei de acoperire a prejudiciului sau după încheierea tran­zacţiei prevăzute la alineatul 1 sau a oricărei alte înţelegeri cu privire la acoperirea prejudiciului, înce­tează răspunderea juridică a medicului dacă fapta de malpraxis a fost săvârşită din culpă.

          Art. 8. – Pe parcursul negocierii cuantumului pre­judiciului, părţile pot apela inclusiv la servicii de mediere.

          Art. 9.(1) Dacă cererea este respinsă de către societatea de asigurări pentru lipsa unui prejudiciu sau dacă negocierea cuantumului prejudiciului nu se finalizează în termen de cel mult 45 de zile de la data emiterii deciziei, pacientul sau reprezentantul legal al acestuia se poate adresa instanţelor de judecată în vederea constării existenţei unui preju­di­ciu, în sensul prezentei legi, stabi­lirea întin­derii lui şi obligarea societăţii de asi­gurări la acoperirea prejudiciului. (2) Uni­ta­tea medicală poate interveni în litigiul dintre pacient şi socie­tatea de asigurări, în con­diţiile Codului de Procedură Civilă.

          Art. 10.(1) Modul de încheiere a contractelor de asigurare pentru răspun­derea civilă în domeniul medical, drepturile benefi­cia­rilor contractelor şi obligaţiile societăţilor de asigurare se stabilesc printr-un Contract-cadru elaborat şi aprobat de către Comisia Naţională de Supra­veghere a Asigurărilor şi Colegiul Medicilor din România. (2) Anual, până cel mai târziu la sfârşitul lunii septembrie a fiecărui an, Comisia Naţională de Supraveghere a Asigurărilor şi Colegiul Medicilor din România vor analiza şi vor decide cu privire la modificarea Con­trac­tului-cadru sau elaborarea şi aprobarea unuia nou. (3) Elaborarea şi adoptarea unui nou Contract-cadru privind contrac­tele de asigure pentru răspunderea civilă în domeniul medical se va face cel mai târziu până la 1 noiembrie a fiecărui an.

          Art. 11. – (1) Unităţile medicale sunt obligate să încheie contracte anuale de asigurare pentru răspunderea civilă în domeniul medical pentru toată activitatea desfăşurată de întreg personalul medical angajat. (2) Personalul medical din uni­tatea medicală asigurată poate încheia un contract de asigurare pentru răspundere civilă în domeniul medical doar pentru activitatea medicală prestată în afara calităţii de angajat al unităţii medicale respective.           Art. 12. – Contractul de asigurare se va negocia între societatea de asigurări şi beneficiarul asigurării. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe