Newsflash
Știri

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu: iodura de potasiu, tot mai căutată de români, inutilă

de Florentina Ionescu - mar. 3 2022
Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu: iodura de potasiu, tot mai căutată de români, inutilă

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, medic primar cardiolog și medic primar medicină internă, a explicat recent cât de inutilă este folosirea iodurii de potasiu în contextul actual.

Medicul a povestit că a auzit în ultimele zile că iodura de potasiu a dispărut din farmacii, motivația fiind că aceasta ar preveni efectele radiațiilor unor bombe nucleare. 

inghitit medicament

Iată, însă, care este opinia dr. Gabriel Tatu-Chițoiu (foto mai jos) cu privire la utilitatea iodurii de potasiu:

„1. Dacă explodează o bombă nucleară nu mai ai ce preveni. Iodura de potasiu pe care o înghițim (în ideea ca iodul să se fixeze în tiroidă astfel încât să blocheze fixarea iodului radioactiv) nu poate preveni transformarea noastră în vapori (în cel mai bun caz; în cel mai rău caz lumina exploziei ne orbește, iar temperatura uriașă ne dă foc... deci stăm cu iodul în tiroida, dar suntem orbi și ardem).

2. Iodul radioactiv este doar unul dintre izotopii emiși în radiații. Mai sunt și alții dintre care amintesc stronțiul radioactiv cu timp de injumătățire de 30 de ani. Altfel spus, iodul nu ne ferește de boala de iradiere.

3. Oamenii și-au luat iodură de potasiu ca să o folosească "în caz de...". Păi când vine "în caz de..." iodul radioactiv se duce direct în tiroidă. Noi luăm abia atunci iod. Efectul este că acesta nu intră în tiroidă pentru că acolo s-a cantonat iodul radioactiv. Deci, teoretic ar trebui să înghițim iod acum, înainte de "impact" și nu "atunci". Dacă înghițim iod masiv acum, ne dăm tiroida peste cap. Deci, inutil”, a scris medicul pe pagina sa oficială de Facebook. 

Gabriel Tatu Chitoiu

Tiroida dată peste cap

Medicul le-a mai împărtășit fanilor săi din mediul online ce alte idei și teorii a auzit referitoare la administrarea iodurii de potasiu. El a auzit că ideea de a te „îndopa” cu iodură de potasiu a apărut în urma unei vești potrivit căreia rușii au spart sarcofagul de beton de la Cernobîl și de acolo scapă radiații. 

Explicațiile medicului cardiolog sunt următoarele: 

1. primii care ar fi avut de suferit ar fi fost soldații ruși. Toată coloana aia de 64 de km ar fi fost acum în boală de iradiere și războiul s-ar fi terminat. 

2. s-a anunțat oficial de două ori că așa ceva nu s-a întâmplat (n.red. - că sarcofagul ar fi fost spart) și că nivelul de radiații este normal.

Aș zice să ne revenim... Altfel ne pomenim cu tiroida dată peste cap și o națiune întreagă care va lua Tyrozol, Euthyrox etc.”, a conchis dr. Gabriel Tatu-Chițoiu pe aceeași rețea socială.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe