Newsflash
Dosar

Radioterapia poate aduce beneficii și pentru cazurile avansate de cancer pulmonar

de Dr. Monica-Emilia CHIRILĂ - dec. 3 2021
Radioterapia poate aduce beneficii și pentru cazurile avansate de cancer pulmonar

Radioterapia cu doze mari poate fi utilizată pentru a prelungi supravieţuirea fără progresie a bolii pentru persoanele cu cancer pulmonar avansat atunci când terapia sistemică nu a oprit complet creșterea sau răspândirea metastazelor, arată un nou studiu.

Constatările au fost prezentate la finalul lunii octombrie, în cadrul reuniunii anuale a Societăţii Americane pentru Radioterapie (ASTRO).

Este primul studiu randomizat care testează utilizarea radioterapiei stereotaxice (SBRT) pentru a trata cancerul pulmonar și de sân care evoluează la distanţă, dar printr-un număr redus de metastaze. Cancerul poate fi considerat „oligoprogresiv” atunci când există un răspuns mixt la terapia sistemică – unele metastaze devin rezistente la medicamente și continuă să crească, în timp ce alte tumori răspund la terapia sistemică, astfel că rămân stabile.

Standardul actual de îngrijire pentru acești pacienţi este de obicei trecerea la o terapie ţintită sau chimioterapie diferită, dar acest lucru poate provoca efecte secundare suplimentare, iar un medicament alternativ nu este întotdeauna disponibil. Adăugarea unei terapii locale, cum ar fi SBRT, permite pacienţilor să rămână pe terapia lor actuală, ţintind doar leziunile rezistente la medicamente. SBRT – cunoscut și sub numele de radioterapie ablativă stereotaxică (SABR) – furnizează ţintit la nivel tumoral doze mari de radiaţii, permiţând radioterapeuţilor să trateze tumorile și să protejeze în același timp ţesutul din jur.

„Pentru pacienţii ale căror cancere par a fi oligoprogresive, radioterapia stereotaxică pe zonele în care există progresie îi poate ajuta să beneficieze mai mult de terapia actuală”, a spus autorul principal, C. Jillian Tsai (foto), medic, doctor în știinţe medicale, radioterapeut la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York. „Acești pacienţi au trecut adesea prin mai multe linii de terapie sistemică înainte de a ajunge la noi. Studiul nostru arată că nu trebuie să rămână fără opţiuni. Putem folosi SBRT pentru a trata selectiv zonele care progresează”, a adăugat ea.

21ASTRO_TB_007092

Designul studiului

Dintre cei 106 pacienţi înscriși în studiu, 59 aveau cancer pulmonar „non-small” (NSCLC) și 47 aveau cancer de sân. Toţi participanţii la studiu au avut între unul și cinci situsuri metastatice care nu au răspuns la terapia sistemică; 75% au avut mai mult de o metastază care a progresat. Dr. Tsai și echipa ei au randomizat acești pacienţi în două grupuri: jumătate au primit SBRT în toate zonele tumorale în care s-a obsevat o progresie și jumătate au fost trataţi cu standardul de îngrijire, ceea ce a permis medicilor să aleagă dacă să-și continue terapia sistemică actuală sau să treacă la un alt medicament.

Pacienţii au fost urmăriţi pentru o perioadă mediană de 45 de săptămâni, timp în care 78 (74%) au prezentat progresie tumorală în continuare, iar 39 (37%) au decedat. Pentru pacienţii cu NSCLC trataţi cu SBRT, supravieţuirea mediană fără progresie a fost de 44 de săptămâni, comparativ cu 9 săptămâni pentru cei care au primit îngrijire standard (p=0,001). Nu a existat o diferenţă semnificativă în supravieţuirea fără progresie între cele două grupuri de pacienţi cu cancer de sân (18 săptămâni cu SBRT vs. 19 săptămâni cu îngrijire standard, p=0,478). „Am descoperit că, pentru cohorta de pacienţi cu cancer pulmonar, tratamentul cu radioterapie pe metastazele care progresau i-a ajutat să rămână stabili și să menţină o stare fără progresie mult mai mult timp, în comparaţie cu standardul de îngrijire. Cu toate acestea, pentru cohorta cu cancer de sân, nu am văzut nicio diferenţă”, a spus dr. Tsai.

Posibile cauze ale răspunsului diferit la SBRT

Cercetătorii se pregătesc să închidă studiul devreme, după ce o analiză intermediară planificată a stabilit că SBRT ar putea prelungi perioada de timp în care tumorile pacienţilor au rămas stabile. Ei investighează acum de ce persoanele cu cancer pulmonar, dar nu și cele cu cancer de sân, au răspuns la radiaţii.

Dr. Tsai a spus că un motiv pentru rezultatele diferite ar putea fi diferiţii agenţi de terapie sistemică pe care i-au primit pacienţii cu cancer pulmonar, inclusiv imunoterapia. Ar putea exista sinergie între radiaţii și medicamentele specifice care sporesc eficacitatea ambelor tratamente.

Un alt motiv, a spus ea, ar putea fi faptul că participanţii din cohorta de cancer de sân au avut o boală care era deja prea avansată pentru ca SBRT să facă diferenţa: „Am tratat acești pacienţi târziu în traiectoria bolii – unii pacienţi au avut nouă linii de terapie sistemică înainte de a veni la noi. Este posibil ca radioterapia să nu fie utilă în aceste circumstanţe, dar ar putea fi dacă pacienţii sunt îndrumaţi la noi înainte de a rămâne fără alte opţiuni.”

De asemenea, este foarte probabil ca cele două tipuri de cancere (cel de sân și cel pulmonar) pur și simplu să se comporte diferit. „Diferite cancere au biologie și modele diferite de progresie”, a spus dr. Tsai. „Starea oligoprogresivă este încă o ipoteză. Nu știm dacă această stare se poate manifesta pentru toate tipurile de cancer și cât timp poate exista înainte să apară progresia ulterioară.”

Oligoprogresia este un concept în curs de dezvoltare în biologia cancerului și încă se dezbate dacă există ca o stare unică sau dacă este o stare temporară în care tumorile pur și simplu progresează în ritmuri diferite. Dr. Tsai a spus că echipa de cercetare examinează în prezent markeri moleculari pentru a analiza diferenţele.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe