Newsflash
Dosar

Ce teste de laborator recomandă OMS în cazul suspecților de infecție cu coronavirus

de Florentina Ionescu - ian. 28 2020
Ce teste de laborator recomandă OMS în cazul suspecților de infecție cu coronavirus

Autoritățile europene din domeniu au elaborat ghiduri și proceduri pentru supravegherea populației, în vederea depistării infecției cu noul coronavirus 2019-nCoV.

Pentru supravegherea la nivelul țărilor din Europa, ECDC și biroul regional al OMS pentru Europa cer statelor să raporteze în mod regulat cazurile probabile și cazurile confirmate de infecții cu coronavirusul 2019-nCoV, la 24 de ore după identificare. 

Pentru supraveghere, experții recomandă ca orice persoană care îndeplinește criteriile din definiția de „caz suspect” să fie testată pentru depistarea 2019-nCoV. Metodele de laborator sunt detaliate pe site-ul ECDC, iar testele de laborator ar trebui inițiate imediat.

Definiția cazului suspect de infecție cu coronavirus 2019-nCoV 

A. Pacienții cu infecție respiratorie acută severă (febră, tuse și care necesită internare în spital) și care nu prezintă altă etiologie care să explice în totalitate prezentarea clinică și prezintă cel puțin unul dintre următoarele criterii:

  • Au călătorit sau au locuit în orașul Wuhan, provincia Hubei din China, în cele 14 zile de dinaintea debutului simptomelor sau

  • Pacientul este un lucrător sănătos din sistemul sanitar, care și-a desfășurat activitatea într-un mediu în care se îngrijesc persoane cu infecții respiratorii acute severe de etiologie necunoscută.

B. Pacienții cu orice boală respiratorie acută și cu cel puțin unul dintre următoarele criterii îndeplinite:

  • a avut contact direct cu un caz confirmat sau caz probabil de coronavirus 2019-nCoV în cele 14 zile de dinaintea debutului bolii sau

  • a vizitat sau a lucrat într-o piață cu animale vii din Wuhan, provincia Hubei din China, în cele 14 zile de dinainte de debutul simptomelor sau

  • a lucrat sau a vizitat o unitate de îngrijiri medicale în cele 14 zile de dinainte de debutul simptomelor, unitate în care au fost raportați pacienți cu infecții cu 2019-nCoV asociate spitalizării.

Tipuri de testări și probe necesare

Potrivit ghidurilor OMS referitoare la testele de laborator necesare pentru oamenii care sunt suspecți de infecție cu 2019-nCoV, medicii ar trebui să ia în considerare recoltarea rapidă a următoarelor probe de la acești pacienți:

  • probe din căile respiratorii - din tractul respirator superior se face recoltare de probe pentru exsudatul nazofaringian și exudatul faringian la pacienții în ambulatoriu și recoltarea sputei (dacă pacientul are expectorație) și/sau aspirația endotraheală sau lavajul bronhoalveolar din tractul respirator inferior în cazul pacienților cu o afecțiune respiratorie mai gravă;

  • teste serologice, fiind necesare probe acute și probe de convalescență (asta pe lângă materiile recoltate din tractul respirator), pentru că ele pot contribui la identificarea agentului infecțios

  • alte specimene recoltate sunt luate în considerare, pentru cazurile nerezolvate: sânge pentru detectarea unor culturi, urină pentru detectarea antigenului Legionella și antigenul pneumococic.

Probele recoltate din tractul respirator inferior sunt de preferat, pentru că există o probabilitate mai mare să fie pozitive și pentru o perioadă mai lungă de timp. Potrivit recomandărilor OMS, repetarea recoltărilor și a testărilor de probe luate din tractul respirator inferior este îndeosebi recomandată în formele de boală severe sau progresive.

Tot potrivit recomandărilor OMS, când infecția cu nCoV este suspectată, în cazul pacienților spitalizați, frecvența recoltării probelor ar trebui să fie la cel puțin fiecare 2-4 zile, până când există două rezultate negative consecutive, la o distanță de cel puțin 24 de ore.

Alte recomandări pentru recoltarea probelor

Experții amintesc că probele din tractul respirator inferior au o probabilitate mai mare de a valoare de diagnostic decât probele recoltate din tractul respirator superior, pentru a detecta infecția cu coronavirusul 2019-nCoV. Așadar, atunci când este posibil, OMS recomandă experților ca sputa, aspirația endotraheală sau lavajul bronhoalveolar să fie efectuate pentru testarea pacienților în vederea 2019-nCoV. 

S-ar putea să te intereseze și:

Tot ce trebuie să știi despre coronavirusul din China. Ce să le spuneți pacienților

Mai jos sunt cele mai recente cifre referitoare la cazurile raportate de coronavirus în lume: 


Notă autor:

Sursa foto: CDC pe site-ul Unsplash

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe