Una dintre facultăţile de Farmacie, ora de lucrări practice de Microbiologie farmaceutică. După expunerea teoretică şi prezentarea pe desene şi pe material, urmează întrebarea dacă subiectul a fost înţeles.
Una dintre facultăţile de Farmacie, ora de lucrări practice de Microbiologie farmaceutică. Se prezintă examinarea microscopică, microscopul cu componentele sale principale, funcţionarea lui şi reglajul imaginii pentru a putea fi interpretată. După expunerea teoretică şi prezentarea pe desene şi pe material, urmează întrebarea dacă subiectul a fost înţeles. Bineînţeles, cu rumoarea de rigoare, doar nu era pentru prima dată când învăţau despre microscop şi microscopie.
Aşa că am trecut la partea practică. Am pus o lamă cu frotiu cu microbi realizată anterior, didactic, am reglat imaginea şi am invitat studenţii să privească, să spună ce văd, să deseneze pe hârtie şi dacă vor să facă poze cu telefonul mobil (de care niciun student nu se dezlipeşte în timpul cursurilor, lucrărilor practice şi de multe ori al examenelor).
Unii studenţi au privit interesaţi sau curioşi, alţii cu indiferenţă sau chiar ostilitate, dar s-au conformat cerinţei. Una dintre studente (frumuşică şi obrăznicuţă) a spus că nu vede nimic. I-am răspuns că înaintea ei colega văzuse şi spusese ce a văzut.
— Dar eu nu văd nimic.
— Ai probleme cu vederea?
— Nu.
— Atunci te rog pune mâna stângă pe microviză şi reglează imaginea [microviza este rotiţa cu care se reglează focalizarea imaginii cu miimi de milimetru pentru claritate microscopică].
Nicio reacţie...
— Pune mâna stângă pe microviză.
Nicio reacţie...
— Pune mâna stângă pe microviză!
Nicio reacţie...
— Pune mâna stângă pe microviză!
Nicio reacţie...
— PUNE MÂNA STÂNGĂ PE MICROVIZĂ ŞI REGLEAZĂ IMAGINEA!
Nicio reacţie...
— PUNE MÂNA STÂNGĂ PE MICROVIZĂ!
A tresărit violent, s-a dat un pas înapoi, a privit în jur şi a spus:
— Vai, ce m-aţi speriat! Ce s-a întâmplat?!
I-am arătat cum se face, a privit din nou şi a spus că acum vede, dar nu poate să descrie ce vede şi nici să deseneze ce vede (!?). Nu am mai insistat, nici atunci, nici în alte ocazii, iar un coleg mi-a spus că bine am făcut şi că am avut noroc că nu m-a reclamat cine ştie pe unde pentru cine ştie ce. Exemplul este departe de a fi singular. Astăzi, studenta, ca și aproape toate colegele ei, este „doamna farmacist” și ne dă sfaturi competente despre medicamente și nu numai.
Aşa că am mai coborât puţin ştacheta, care şi aşa a ajuns nepermis de jos în învăţământul românesc. Atât de jos, încât prof. dr. Raoult Didier, cel mai citat medic francez pe plan mondial, spunea că cine nu e în stare să intre la Medicină, se duce în România şi vine cu diplomă. Afirmaţia sa se regăsește în volumul „Arrêtons d’avoir peur! La science vous aide à y voir plus clair” (Să încetăm să ne fie frică! Ştiinţa vă ajută să vedeţi mai limpede), Éditions Michel Lafon, 2016.
Dar principalul este că învăţământul (pardon!, doar educaţia, conform terminologiei moderne) românesc merge bine, se fac noi schimbări, noi regulamente, noi comisii, noi termeni, totul se înnoieşte încât pare modern sau modernizat. Și, probabil, exemplul învăţământului medical va fi urmat şi de alte domenii, cum ar fi cele sociologice, tehnice şi altele.
Nu de alta, dar să ştim şi noi cui predăm ştafeta şi cine şi cum va avea grijă în viitor de naţiunea noastră şi de noi înşine, ca formatori, formatori de educatori şi formatori de formatori în educaţie. Că de Doctorate şi Doctori în ştiinţe (în tot felul de ştiinţe, mai noi sau mai vechi) ne-am cam lămurit…Închei cu speranţa că Divinitatea va ști ce să hotărască în fiecare caz, pentru a nu mai lăsa alegerea la îndemâna unor absolvenţi ai educaţiei medicale românești moderne.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe