Newsflash
Dosar

Tot ce trebuie să știți despre coronavirusul din China. Ce să le spuneți pacienților

de Florentina Ionescu - ian. 27 2020
Tot ce trebuie să știți despre coronavirusul din China. Ce să le spuneți pacienților

Informații esențiale pentru personalul sanitar despre noul virus care face victime pe mai multe continente, numărul deceselor și al îmbolnăvirilor crescând de la zi la zi.

Datele valabile pentru ziua de 27 ianuarie 2020, ora 11:00 CET, arătau că sunt 2.820 de cazuri confirmate în laborator, din care 81 decese (toate raportate în China) de pe urma infecțiilor cu noul coronavirus 2019-nCoV (aceasta fiind situația la zi a cazurilor de îmbolnăvire cu coranavirus, la nivel global) și 3 cazuri în Franța, potrivit ECDC. Iată ce trebuie să știți despre misteriosul coronavirus detectat în China și despre modalitatea prin care se transmite de la o persoană la alta. 

cdc-virus-coronavirus

Recent, mai multe cazuri de infecție cu acest nou coronavirus au fost diagnosticate în Wuhan, capitala provinciei Huabei din centrul Chinei. Este important ca pacienții să cunoască o serie de informații esențiale despre coronavirusul din China, pentru a se putea preveni răspândirea unei eventuale infecții.

2019-nCoV este o tulpină nouă a coronavirusului care nu a fost identificată anterior la oameni, iar autoritățile din țară sunt îngrijorate cu privire la sănătatea publică, mai ales că se cunosc foarte puține informații despre caracteristicile acestui virus, despre cum se transmite la oameni, despre cât de severe sunt infecțiile rezultate de pe urma 2019-nCoV și despre cum se poate trata. 

Măsuri luate în țară

Pe data de 22 ianuarie, în România s-a constituit un comitet interministerial pentru monitorizarea și managementul potențialelor infecții cu noul coronavirus 2019-nCoV. Acest comitet este format din specialiști, sub coordonarea miniștrilor din Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor. 

Acest comitet a recomandat un set de măsuri pentru aeroporturi, cât și pentru unitățile medicale sanitare. Astfel, pentru măsuri în unitățile sanitare, au fost făcute următoarele recomandări:

• Redactarea definiției de caz conform recomandării OMS și informarea medicilor de familie a Unităților de Primiri Urgențe, precum și a tuturor unităților spitalicești; 

• Unitățile medicale desemnate să preia cazurile sunt spitalele de boli infecțioase din Iași, Timișoara, Constanța, Cluj, iar în București – INBI „Matei Balș” și SCBIT „Victor Babeș”;

• Redactarea unui chestionar în baza căruia, în urma aplicării definiției de caz, pacientul să poată fi îndrumat către o unitate sanitară, secție sau spital de boli infecțioase. Pacienții suspecți vor fi izolați în condițiile necesare pentru bolile infecțioase cu transmitere aerogenă și cu respectarea precauțiunilor universale; 

• Personalul din toate UPU/CPU/camere de gardă vor avea obligația ca pe tot parcursul serviciului să poarte echipament de protecție specific (mască și mănuși); 

• Unitățile sanitare au obligația să asigure personalului substanțele dezinfectante pentru mâini și pentru suprafețe în cantități suficiente;

• Primele cazuri suspecte vor fi dirijate către INBI ”Matei Balș”, unde vor fi izolate pentru asistență de specialitate (izolare, diagnosticare și tratament);

• INBI „Matei Balș” va redacta protocolul de diagnostic și tratament care va fi pus la dispoziția centrelor nominalizate.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, capacitatea de identificare și diagnosticare rapidă a cazurilor va fi implementată prin Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, care a achiziționat testele de diagnostic recomandate de OMS, pentru spitalele de boli infecțioase din Iași, Timișoara, Constanța, Cluj și București.

Ce este un coronavirus?

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), coronavirusurile reprezintă o familie mare de virusuri care sunt cunoscute pentru faptul că provoacă îmbolnăviri, începând de la răceli comune, până la boli mai severe, cum ar fi MERS (sindromul respirator din Orientul Mijlociu) și SARS (sindromul respirator acut sever). Un nou coronavirus (nCoV) este o nouă tulpină care nu a fost identificată la oameni.

Prefixul „corona” înseamnă „coroană”, astfel că virusurile acestea par să aibă forma unei coroane atunci când sunt analizate la microscop, spun specialiștii în boli infecțioase. Majoritatea tulpinilor din familia coronavirusurilor sunt inofensive, spune dr. Bhanu Sud, specialist în boli infecțioase, citat de Healthline.com.

Ce reprezintă un coronavirus nou?

Experții spun că un coronavirus nou (CoV) este o tulpină nouă de coronavirus care nu a fost identificată anterior la oameni. Potrivit medicului citat, se fac testări în prezent, pentru a se afla ce tip de virus este 2019-nCoV și dacă acesta este mai degrabă similar cu SARS sau cu MERS.

Modalitatea de transmitere

Investigațiile făcute de experți au arătat că au existat unele tulpini care au fost transmise de la animale la oameni. În plus, mai multe coronavirusuri cunoscute circulă în lumea animală, însă aceste tulpini nu au infectat încă oamenii.

Simptomele unei infecții cu coronavirus

Potrivit OMS, simptomele pe care le are o persoană infectată cu un coronavirus pot să depindă foarte mult de acel virus, însă cele mai frecvente semne sunt: simptome respiratorii, febră, tuse, dispnee, respirație îngreunată. În cazuri mai grave, infecția cu un coronavirus poate cauza pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficiență renală și chiar deces.

Se poate transmite de la om la om?

Experții spun că da, unele coronavirusuri se pot transmite de la o persoană la alta, de regulă după un contact cu un pacient infectat, de exemplu, la locul de muncă sau într-o unitate medicală.

Cum se poate preveni infecția?

Recomandările standard pentru a preveni răspândirea infecției cu un coronavirus includ spălarea mâinilor, în mod regulat, cu apă și săpun, acoperirea gurii și a nasului atunci când persoana tușește și strănută, prepararea termică optimă a cărnii și a ouălor. Este important ca oamenii să evite contactul apropiat cu persoanele care prezintă simptomele unei afecțiuni respiratorii, ca de exemplu tusea și strănutul.

Nu există un tratament disponibil

Potrivit expertului citat de healthline.com, coronavirusurile umane cel mai frecvent se transmit de la o persoană la alta, pe mai multe căi:

- pe calea aerului, prin strănut sau tuse

- prin contact direct (apropiat), ca de exemplu prin atingere sau prin strânsul mâinii

- prin atingerea unui obiect sau a unei suprafețe pe care se află virusul, apoi prin atingerea gurii, nasului sau ochilor înainte ca persoana să își spele mâinile.

Ce pot face oamenii pentru a se proteja

Recomandările standard ale experților OMS sunt cele legate de reducerea expunerii la o paletă diversă de afecțiuni. Aceste recomandări includ igiena de bază a mâinilor și a tractului respirator și adoptarea unor practici sigure în ceea ce privește prepararea alimentelor și evitarea contactului direct – atunci când este posibil – cu orice persoană care prezintă simptomele unei afecțiuni respiratorii, cum ar fi tuse și strănut.

Mai jos sunt cele mai recente cifre referitoare la cazurile raportate de coronavirus în lume: 


Notă autor:

Sursa foto: CDC pe site-ul Unsplash

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe