Newsflash
OPINII

Dezinfecţia în spitale, o perspectivă legislativă

de Drd. Rareș Voroneanu - aug. 11 2023
Dezinfecţia în spitale,  o perspectivă legislativă

Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 1761 din 3 septembrie 2021* precizează că dezinfecţia este de cinci feluri.

a) dezinfecţia prin căldură uscată sau flambare 
(procedee utilizate doar în laboratorul de microbiologie); 

b) dezinfecţia realizată prin căldură umedă, utilizată pentru a curăţa instrumentarul utilizat în operaţiile chirurgicale, a tăviţelor renale, a tubulaturii, endoscoapelor flexibile ș.a.m.d.; 

c) dezinfecţia realizată cu abur uscat supraîncălzit, procedură în care se folosesc aparate speciale pentru a curăţa anumite suprafeţe; 

d) dezinfecţia realizată prin intermediul razelor ultraviolete, metodă utilizată pentru dezinfecţia anumitor tipuri de suprafeţe, dar și a aerului în anumite încăperi (săli de operaţie, laboratoare ș.a.m.d.); e) dezinfecţia realizată prin intermediul soluţiilor chimice care sunt avizate ca biocide ori notificate drept dispozitive medicale clasa IIa și IIb.

Trebuie menţionat că, în concordanţă cu legislaţia actuală, produsele biocide vor fi utilizate pentru a dezinfecta suprafeţe, anumite dispozitive medicale, mașinării automate, lenjerie ori alt material care permite utilizarea unor astfel de substanţe. Dispozitivele, instrumentarul și echipamentele sunt clasificate în funcţie de nivelul de risc, unde identificăm trei clase. 

Prima clasă este asociată nivelului „critic”. În această categorie sunt incluse instrumentarul stomatologic și cel chirurgical, trusele utilizate în acordarea asistenţei la naștere, acele și seringile, cateterele cardiace, dispozitivele intravasculare, echipamentul utilizat în anestezie ș.a.m.d. Cu alte cuvinte, este vorba despre 
instrumentele care realizează un contact direct cu corpul uman.

A doua clasă are în vedere dispozitivele care vin în contact cu mucoasa umană, însă nu penetrează bariera tegumentară, cu excepţia mucoasei periodontale ori a pielii, având soluţii de continuitate. Aceasta este denumită clasa „semicritică”, clasă în care sunt incluse masca de oxigen, vârfurile seringilor auriculare ș.a.m.d. 

Ultima clasă, respectiv cea „non-critica”, are în vedere dispozitivele care nu vin în contact cu pacientul ori care vin în contact doar cu pielea. Regăsim aici stetoscoapele, termometrele electrice, manșeta de la tensiometru, orice alte tipuri de suporturi ș.a.m.d. Acestea vor fi supuse procedurilor de dezinfecţie de nivel scăzut.
Drd. Rareș Voroneanu


*Ord. m.s. Nr. 1.761 din 3 septembrie 2021 pentru aprobarea Normelor tehnice privind curăţarea, dezinfecţia și sterilizarea în unităţile sanitare publice și private, evaluarea eficacităţii procedurilor de curăţenie și dezinfecţie efectuate în cadrul acestora, procedurile recomandate pentru dezinfecţia mâinilor în funcţie de nivelul de risc, precum și metodele de evaluare a derulării procesului de sterilizare și controlul eficienţei acestuia.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe