Newsflash
Știri

Deficitul de semaglutidă va continua pe tot parcursul anului 2023

de Florentina Ionescu - feb. 13 2023
Deficitul de semaglutidă va continua pe tot parcursul anului 2023

Agenția Națională a Medicamentului anunță că există în continuare un deficit de aprovizionare în ce privește medicamentul Ozempic (semaglutidă) soluție injectabilă.

Într-o comunicare directă către profesioniștii din domeniul sănătății, publicată pe site-ul anm.ro, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România vine cu informații noi despre deficitul de aprovizionare cu Ozempic. 

ozempic

De comun acord cu Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), Novo Nordisk Farma S.R.L. informează profesioniștii din domeniul sănătății cu privire la următoarele:

  • Cererea crescută pentru medicamentul Ozempic a generat cu intermitență deficit de stoc, situație anticipat să persiste pe tot parcursul anului 2023
  • Aceste deficite de stoc pot avea ca rezultat faptul că pacienții nu își mai administrează dozele necesare, cu consecințe clinice, cum ar fi apariția hiperglicemiei
  • Vă rugăm să vă asigurați că pacienții care utilizează Ozempic sunt informați despre această situație, iar pacienții cu risc de a rămâne fără tratament cu Ozempic sunt trecuți în siguranță pe un alt agonist de receptor al peptidei umane 1 asemănătoare glucagonului sau alt tratament alternativ, în baza aprecierii dumneavoastră clinice.

Informații suplimentare referitoare la Ozempic

Ozempic este indicat pentru tratamentul adulților cu diabet zaharat de tip 2 insuficient controlat, ca tratament adjuvant la dietă și exerciții fizice:

  • sub formă de monoterapie atunci când administrarea de metformin este considerată inadecvată din cauza intoleranței sau contraindicațiilor;
  • în asociere cu alte medicamente utilizate pentru tratamentul diabetului zaharat.

„Cererea mai mare decât cea anticipată a generat un deficit de Ozempic. Deficitul de stoc va fi intermitent și va continua pe tot parcursul anului 2023. Deficitul de aprovizionare nu este determinat de o problemă de calitate a produsului sau de o problemă de siguranță”, precizează ANMDMR.

Astfel, reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului subliniază în mesajul lor către medici că pacienții care riscă să rămână fără Ozempic trebuie trecuți pe un alt agonist de receptor al peptidei umane 1 asemănătoare glucagonului:

„Vă solicităm sprijinul pentru a informa pacienții care utilizează Ozempic 0,25 mg, 0,5 mg, 1 mg soluție injectabilă în stilou injector (pen) preumplut despre această situație și pentru ca pacienții care riscă să rămână fără Ozempic 0,25 mg, 0,5 mg, 1 mg soluție injectabilă în stilou injector (pen) preumplut, să fie trecuți pe un alt agonist de receptor al peptidei umane 1 asemănătoare glucagonului, sau alt tratament alternativ, conform disponibilității de pe piață.”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe