Newsflash
OPINII

Deficitul de asistenţi medicali, urgenţă globală

de Biroul de Presă ICN - mar. 24 2023
Deficitul de asistenţi medicali, urgenţă globală

A ne baza pe rezilienţa asistenţilor medicali nu este o opţiune, iar guvernele trebuie să își asume responsabilitatea.

image-from-rawpixel-id-2314815-jpeg

Un nou raport al Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali (ICN) afirmă că deficitul global de asistenţi medicali ar trebui tratat ca o urgenţă globală în domeniul sănătăţii. Se subliniază că sistemele de sănătate din întreaga lume vor începe să își revină după efectele pandemiei și vor fi restabilite doar atunci când vor exista investiţii suficiente într-o forţă de muncă bine susţinută în domeniul asistenţei medicale de la nivel global.

Raportul „Recover to Rebuild: Investing in the Nursing Workforce for Health System Effectiveness” (Recuperare pentru restabilire: investiţie în forţa de muncă în domeniul asistenţei medicale pentru eficienţa sistemelor de sănătate) este realizat în colaborare de profesorul James Buchan și de Howard Catton, directorul executiv al ICN.

Se bazează pe analiza din raportul ICN „Sustain and Retain”, publicat anul trecut, care subliniază impactul teribil al pandemiei asupra asistenţilor medicali la nivel individual și asupra forţei de muncă din domeniul asistenţei medicale de la nivel global.

„Recover to Rebuild” citează peste 100 de studii care arată că între 40% și 80% dintre asistenţii medicali declară că au prezentat simptome de stres; intenţia de a părăsi profesia a crescut cu 20% sau mai mult, iar rata anuală de rotaţie în spitale a crescut cu 10% și chiar mai mult.

Sisteme de sănătate fragilizate

Pamela Cipriano, președintele ICN, a declarat că raportul confirmă ceea ce ICN susţine de la începutul pandemiei: asistenţii medicali s-au aflat în prima linie, iar acest lucru și-a pus amprenta. Asistenţii medicali sunt profesioniștii care ne pot scoate din această criză post-pandemică în materie de sănătate.

Dar pot face asta doar dacă sunt într-un număr suficient, dacă sunt susţinuţi și remuneraţi corespunzător și dacă sistemele de sănătate fragile în care lucrează sunt împrospătate cu investiţii mari din partea guvernelor din întreaga lume.

În raport se afirmă că stresul, burnoutul, absenţele de la muncă și grevele care afectează forţa de muncă în domeniul îngrijirilor medicale sunt simptome ale stării periculoase în care se află sistemul de sănătate. Acestea trebuie abordate urgent dacă asistenţii medicali urmează să își preia cu succes rolul central în recuperarea sistemelor de sănătate de la nivel global.

În continuare se afirmă că a ne baza pe rezilienţa asistenţilor medicali nu este o opţiune și că guvernele trebuie să își asume responsabilitatea și să compenseze pentru planificarea și răspunsurile politice inadecvate care au creat un deficit cronic de asistenţi medicali la nivel global.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe