Newsflash
Știri

Cum poate fi prevenit burnoutul la asistentele medicale și care sunt simptomele

de Florentina Ionescu - iun. 9 2021
Cum poate fi prevenit burnoutul la asistentele medicale și care sunt simptomele

Dacă ați simțit la un moment dat un volum copleșitor de stres sau de extenuare la locul de muncă, nu sunteți singurul sau singura.

Sindromul de burnout este caracterizat de o scădere a energiei emoționale, fizice și psihologice, ca rezultat al stresului asociat locului de muncă, scrie digitalhealthbuzz.com într-un articol despre burnoutul la asistenții medicali. 

burnout oboseala stres asistente medicale
Foto: www.rawpixel.com

Care sunt simptomele burnoutului la profesioniștii din domeniul sănătății și al îngrijirilor medicale

Cercetătorii au indicat că există trei aspecte principale ale burnoutului în cazul angajaților. Primul este epuizarea emoțională. Aceasta este un rezultat al sentimentelor de stres imens și de presiune exercitată asupra angajaților. Aceștia ajung să se simtă secătuiți din punct de vedere emoțional și fizic atunci când și-au terminat tura.

Un alt aspect al burnoutului este depersonalizarea. Acest tip de detașare, potrivit sursei citate, reduce volumul de empatie pe care un angajat îl poate exprima față de persoanele pe care le îngrijesc. În industria de healthcare, acest lucru poate ridica semne de întrebare în ceea ce privește calitatea îngrijirilor medicale pe care asistenții pot să o ofere atunci când suferă de burnout.

Ultimul aspect al burnoutului este descris ca un sentiment de proastă realizare. Angajații se simt nevaloroși în ciuda aptitudinilor lor și contribuie din ce în ce mai puțin la responsabilităție pe care le are poziția lor. Aceste lucruri pot acea implicații grave în cazul asistentelor medicale și al altor profesioniști din domeniul sănătății și îngrijirilor.

Strategii care ajută

Experții atrag atenția că există câteva strategii care ar putea să servească drept instrumente eficiente pentru a combate burnoutul la asistenții medicali:

1. Programe care să fie special concepute pentru a educa asistenții medicali în privința reducerii stresului și strategiile de wellness – acestea sunt doar două puncte de plecare în ceea ce privește prevenirea burnoutului.

2. Crearea unui mediu de lucru mai sănătos – asistentelor medicale trebuie să li se ofere un mediu de lucru în care sunt respectate și în care să poată să comunice deschis cu privire la problemele pe care le au.

3. Integrarea unor instrumente sau software-uri care să permită programările; aceste unelte sunt menite să ofere informații clare pentru asistenții medicali și astfel permit o calitate mai bună a îngrijirii pacienților.

4. Stabilirea unor obiceiuri sănătoase – o alimentație hrănitoare, un somn de calitate în timpul nopții și activitatea fizică pot avea multe beneficii în ceea ce privește sănătatea mintală a asistenților medicali.

5. Implicarea celor din management – pentru persoanele din conducere, faptul că li se permite asistenților medicali să aducă în atenția managementului anumite probleme, cu încredere, precum și stabilirea unui dialog deschis vor permite o mai bună înțelegere a angajaților din sistemul medical și o mai bună înțelegere a modului în care aceștia reacționează în situații stresante.

Nurse Burnout: What You Need To Know
 

Infografic de la Visually.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe