Newsflash
Internaționale

Cum a organizat Israelul cea mai rapidă campanie de vaccinare

de Dr. Laura Davidescu - ian. 3 2021
Cum a organizat Israelul cea mai rapidă campanie de vaccinare

După nici două săptămâni de la începerea vaccinării anti-COVID, Israelul raporta inocularea a peste un milion de locuitori, cea mai rapidă rată din lume.

covid-vaccination-doses-per-capita (2)Conform datelor agregate de Our World in Data, la 13 zile după debutul campaniei de vaccinare anti-COVID, Israelul conduce detașat, cu peste un milion de locuitori care au primit deja prima doză de vacin. La un ritm de 150.000 de doze inoculate pe zi, prim-ministrul Netanyahu a declarat, pentru The Times of Israel, că, într-o lună, vor avea peste 2,25 milioane de cetățeni vaccinați. Asta în ciuda opoziției rabinilor, care au criticat faptul că vaccinarea se desfășoară 24 de ore pe zi, 7 zile din 7, inclusiv în zilele de Shabbat.

“Tratăm situația ca pe una de război, iar Israelul are experiență în bătălii”, a declarat profesorul Allon Moses, directorul departamentului de Boli Infecțioase al organizației Hadassah Medical, citat de The Telegraph.

Israelul a contractat 8 milioane de doze de vaccin Pfizer, suficient pentru a inocula patru dintre cele peste nouă milioane de locuitori ai țării. Din această cantitate, peste 3 milioane de doze ajunseseră deja la destinație înainte de Anul Nou, restul urmând să fie livrate până la finele lui martie. Statul israelian mai are și un contract cu Moderna, pentru alte 6 milioane de doze de vaccin, dar care nu sunt așteptate mai devreme de aprilie.

Campania de vaccinare a început pe 20 decembrie, primul vaccinat al țării fiind chiar prim-ministrul Benjamin Netanyahu, care a făcut acest gest în fața camerelor tv.

Screen-Shot-2020-12-26-at-21.01.55-e1609009436948-640x400
Prim-ministrul israelian, explicând ritmul de vaccinare anti-COVID

Vaccinarea personalului medical, care a fost prioritară, a durat doar două zile, după care a început activitatea de inoculare a categoriilor vulnerabile în cele 150 de centre de vaccinare din țară: persoane de peste 60 de ani, lucrători esențiali, indiferent de vârstă, stare de sănătate sau ocupație, iar apoi profesorii.

De ce funcționează atât de bine campania

Sistemul de sănătate israelian este extrem de bine organizat și digitalizat, ceea ce ajută foarte mult la o desfășurare foarte rapidă a operațiunilor de vaccinare. Profesorul Moses, citat de CBC, a explicat că Israelul are servicii de sănătate centralizate, furnizate de patru organizații mari, ceea ce permite o contactare organizată a populației.

Toți cetățenii de peste 18 ani trebuie să fie înregistrați la una dintre cele patru societăți nonprofit de asigurări de sănătate pentru a beneficia de asigurări, iar în momentul în care le vine rândul la vaccinare, ei primesc mesaje scrise și vocale cu invitația de a se programa pentru a primi prima doză de imunizare anti-COVID.

Israelul le va oferi cetățenilor vaccinați un pașaport verde

Sistemul mai oferă un avantaj pe lângă imunizarea propriu-zisă, Israelul fiind probabil primul stat care va oferi un pașaport verde cetățenilor săi care au primit ambele doze de vaccin – practic, un pașaport anticarantină, spune JPost. Autoritățile din Ministerul Sănătății israelian au declarat că acest certificat va fi eliberat automat la două săptămâni de la inocularea celei de-a doua doze de vaccin și că va permite posesorului să circule în străinătate fără test PCR, îl va scăpa de carantina obligatorie și îi va oferi acces la evenimente culturale și la frecventarea restaurantelor în momentul în care actualul lockdown va fi ridicat.

Cererea de vaccinare este extrem de ridicată în acest moment: persoanele încă non-eligibile stau și așteaptă în fața centrelor de vaccinare, sperând să primească, la finalul zilei, dozele rămase neutilizate, doze care altfel s-ar risipi.

“Acest tip de strategie atrage atenția publicului asupra campaniei de vaccinare și tot mai multe persoane își schimbă opinia în favoarea vaccinului”, spune profesorul Moses și adaugă: “Singurul lucru care ne-ar putea încetini ar fi problemele de aprovizionare cu vaccin”.

Câte persoane pot fi inoculate dintr-o tranșă de vaccin

La început, vaccinarea a avut loc în spitale mari, situate în zonele centrale, dar până la finalul acestei săptămâni era așteptat să se deschidă până la 250 de centre de vaccinare mai mici, pe tot teritoriul țării. Utilizarea de centre mari de vaccinare are legătură cu modul în care este ambalat vaccinul – acesta este livrat în tranșe de 195 de sticluțe, ceea ce înseamnă 975 de doze într-o tranșă. Pentru a proteja sticluțele, odată livrate, ele nu mai trebui mutate și pot fi păstrate după decongelare doar 4 zile. Asta înseamnă că trebuie să ai programați la vaccinare circa 250 de persoane pe zi, de unde și decizia inițială de a plasa centrele de vaccinare în zone cu multă populație.

Grupurile de Facebook ale antivaxerilor au fost închise

Guvernul israelian a făcut mari eforturi pentru a stopa dezinformarea despre vaccin, invitând constant personal medical la televizor, să explice cum funcționează acesta și faptul că vaccinul este absolut sigur. Mai mult, la cererea ministrului de justiție israelian, Facebook a închis patru grupuri care, la începutul campaniei de vaccinare, porniseră o acțiune susținută de diseminare texte, fotografii și filmulețe cu conținut deliberat înșelător în privința vaccinului.

În ciuda excelentei campanii de vaccinare, Israelul a intrat într-un al treilea lockdown național în prima zi de Crăciun, deoarece numărul de cazuri noi de infectați cu coronavirus ajunsese la 5.000/zi, cel mai ridicat din ultimele trei luni. Populația este încă furioasă pe autorități, pe care le acuză de gestionarea defectuoasă a pandemiei, întrucât au “deschis” țara prea devreme după primul val de infecții. În martie, vor avea loc și alegeri generale, a patra oară în ultimii doi ani, deci miza unei campanii de vaccinare de succes este cu atât mai mare.

Programul de vaccinare israelian acoperă toată populația de peste 16 ani, dar exclude milioanele de cetățeni palestinieni care trăiesc în Teritoriile de vest și în Fâșia Gaza. Aceștia speră să primească vaccin prin intermediul programului umanitar Covax, al Organizației Mondiale a Sănătății.

Citește și:

Tratamente promițătoare anti-COVID-19 din Israel

 


Notă autor:

foto: https://www.facebook.com/Netanyahu

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe