Newsflash
Cultură

România are două pelicule în competiția oficială TIFF

de Demostene ŞOFRON - mai 27 2022
România are două pelicule în competiția oficială TIFF

Cea de-a 21-a ediție a TIFF propune în competiția oficială 12 pelicule axate pe realitățile cotidiene, pe dramele trecutului, pe lupta pentru supraviețuire, adolescență, drame familiale și familiare.

Trofeul Transilvania a recompensat filmul românesc în patru ediții (2002, 2006, 2009 și 2016), regizorii laureați fiind Cristian Mungiu („Occident”), Corneliu Porumboiu („A fost sau n-a fost”, „Polițist, adjectiv”) și Bogdan Mirică pentru „Câini”.

Anul 2022 propune două pelicule pentru România. Cu „Balaur”, regizorul Octav Chelaru (30 de ani) debutează în lungmetraj cu o temă deja veche, relația incestuoasă a unei profesoare de religie cu un elev minor.

Balaur

A doua peliculă este „Marocco”, regia Emanuel Pârvu (43 de ani), film cu premieră mondială la Festivalul de la San Sebastian, bine primit de public și de critica de specialitate.

Marocco

Islanda este o prezență constantă în competiția oficială TIFF. Anul acesta filmul de urmărit este „Făpturi de vis”, regia Guðmundur Arnar Guðmundsson (Premiu pentru regie la TIFF 2017 pentru „Heartstone”), care urmărește povestea unor tineri în lumea violenței zilelor noastre, film laureat la Berlin 2022.

Ucraina intră în competiția oficială cu „Pamfir”, regia Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk (39 de ani), regizor ce va debuta la Cannes. Film este unul deloc comod prin tema abordată, cea a omului nevoit să-și schimbe viața și atitudinile pentru a-și apăra familia.

Povești reale transpuse în filme

Franța este și ea prezentă cu două filme: „Magneticii” (regia Vincent Maël Cardona, 42 de ani) și „Amanți de-o noapte” (regia Julien Hilmoine, 43 de ani), două povești ce au la bază cazuri reale. „Magneticii” pune în discuție înființarea unui post de radio pirat, iar „Amanți de-o noapte” – o relație consumată într-o singură noapte.

„Execuția” este producția germană regizată de Franziska Stünkel (49 de ani), bazată pe cazul real al savantului Werner Teske, racolat de Securitate, condamnat la moarte pentru înaltă trădare o dată cu condamnarea comunismului.

America de Sud este reprezentată de Bolivia prin pelicula „Casa noastră”, regia Alejandro Loayza Grisi (37 de ani). Filmul a primit Marele Premiu al Juriului la Festivalul Sundance! Ungaria propune o abordare atipică a sacrificiului pentru sport în „Tandrețe”, regia László Csuja și Anna Nemes, film premiat la Cleveland și nominalizat la Marele Premiu al Juriului la Sundance.

„Babysitter”, regia Monia Chokri (38 de ani), reprezintă Canada, film de luat în seamă, cum de luat în seamă este și producția rusească „Execuția”, în regia lui Lado Kvataniya (34 de ani). O altă poveste adevărată axată pe crimele unui criminal în serie, în perioada fostei URSS.

Mă întreb cine și în ce manieră va regiza crimele de război ale Federației Ruse în Ucraina anului 2022, și nu este deloc o întrebare retorică.

În fine, „Ficțiune despre viață” vine din Lituania și este regizată de Dovile Sarutyte (36 de ani). O altă poveste adevărată, centrată pe emoțiile și mai ales amintirile trăite intens la înmormântarea tatălui. Pelicula a fost nominalizată la Golden Tulip Istanbul.

Acestea sunt filmele competiției oficiale, misiune deloc ușoară pentru juriu, cum nu a fost nici în edițiile anterioare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe