Newsflash
Știri

Festivalul Internaţional de Film Transilvania are loc în perioada 9-18 iunie

de Florentina Ionescu - apr. 12 2023
Festivalul Internaţional de Film Transilvania are loc în perioada 9-18 iunie

Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc vine cu detalii despre cea de-a 22-a ediție a TIFF.

Confort nordic (Northern Comfort, Islanda / Marea Britanie / Germania, 2023) va deschide cea de a 22-a ediţie a Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care va aveal loc în perioada 9-18 iunie 2023. 

Regizat de cineastul islandez Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, filmul face parte din Focus Nordic, un program complex al acestei ediţii care va aduce în faţa spectatorilor din Cluj-Napoca peste 40 de filme, concerte şi cine-concerte din Norvegia, Islanda, Danemarca, Finlanda şi Suedia, se arată într-un comunicat de presă preluat de AGERPRES

cinema
Fotografie de la Tima Miroshnichenko: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/loc-scaun-privi-urmari-7991158/

 

Vineri, 9 iunie, de la ora 20:45, mii de spectatori sunt aşteptaţi în Piaţa Unirii alături de echipa filmului şi de alţi invitaţi speciali pentru a sărbători startul unei noi ediţii TIFF, într-o seară plină de surprize. Biletele pentru Gala de Deschidere au fost puse în vânzare online pe site-ul tiff.eventbook.ro.

Sigurosson îşi testează pentru prima oară umorul negru în limba engleză. Confort nordic este prima sa ieşire din spaţiul de confort islandez, deşi mare parte din poveste tot acolo se petrece. Filmată în Anglia, Franţa şi Islanda, comedia este o cursă contra cronometru prin aer şi printre nămeţi, o aventură improbabilă în care anxietatea e contagioasă, iar paranoia pândeşte după colţ.

Pe principiul cui pe cui se scoate, fobia de mers cu avionul poate fi tratată printr-un zbor de lungă durată, sub supravegherea unui ghid. Cel puţin aşa spune cursul exclusivist la care se înscrie un grup deloc eterogen de anxioşi. Problemele însă apar rapid şi escaladează surprinzător de absurd.

Din distribuţie se remarcă absolut toţi, o dată pentru că fiecare anxios este centrul propriului univers, şi apoi pentru că avem de-a face cu nume de excepţie cum ar fi Timothy Spall (unul dintre actorii preferaţi ai regizorului Mike Leigh, protagonist în Secrets and Lies sau All or Nothing şi laureat la Cannes cu un premiu de interpretare pentru Mr Turner, dar familiar publicului larg graţie personajului Peter Pettigrew din seria „Harry Potter”), Lydia Leonard, actriţă engleză de teatru şi film (The Crown, Ten Percent), Sverrir Gudnason, cunoscut cinefililor pentru rolurile din Ali(e)nare (2021) şi Original (2010), sau Bjorn Hlynur Haraldsson, actor islandez ce a putut fi văzut anul trecut la TIFF în comedia poliţistă Cop Secret.

Filmul a avut premiera mondială în martie la SXSW Film Festival (SUA) şi marchează revenirea lui Hafsteinn Gunnar Sigurðsson la Cluj. Primele sale filme, La răscruce (2012) şi Parisul Nordului (2015), au concurat pentru Trofeul Transilvania, iar în 2017 islandezul s-a întors la TIFF cu Copacul vrajbei noastre, o comedie neagră lansată la Veneţia, despre lupta pentru teritoriu dintr-o suburbie burgheză islandeză.

„Este de departe unul dintre festivalurile mele favorite. M-am îndrăgostit de TIFF acum mai bine de zece ani când am venit la Cluj cu filmul meu de debut. Mulţumesc festivalului pentru încrederea în mine şi pentru această relaţie de lungă durată.”

Northern Comfort va fi ulterior distribuit în România de Transilvania Film.

Filmul este prezentat la TIFF cu sprijinul Scandinavian Films şi Icelandic Film Centre.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe