Newsflash
Cultură

Regal intelectual

de Dr. Raluca BULEA - ian. 20 2023
Regal intelectual

Sufrageria Regală a găzduit, la 15 ianuarie a.c., un eveniment special, în cadrul căruia s-a discutat despre importanţa promovării artei românești la nivel naţional, dar și internaţional.

DSCN0303Sărbătoarea a pus laolaltă artele vizuale și cuvântul scris, iar iniţiativa i-a aparţinut lui Călin Stegerean, directorul Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR). S-a discutat și despre necesitatea publicării de volume dedicate cercetării și analizei operelor de artă, care să fie și publicaţii de cea mai înaltă calitate din perspectiva realizării grafice și a modului de tipărire.

Primul volum prezentat a fost „Pallady 150”, dedicat ciclului de expoziţii găzduite de MNAR în perioada decembrie 2021 - aprilie 2022. După deschiderea acestora, revista Observator Cultural a publicat un prim material despre expoziţiile Pallady, semnat de Bedros Horasangian.

Artistul a fost, ulterior, iniţiatorul unui proiect publicistic deosebit, intitulat „Pallady – Brand de ţară”. Acesta a reunit personalităţi importante ale culturii noastre – istorici și critici de artă, artiști și scriitori –, invitate să contribuie la o mai bună înţelegere a omului și artistului Pallady, precum și a creaţiei sale, de către publicul actual.

Lucrări care acoperă un gol publicistic

Dezbaterea a continuat cu prezentarea volumului bilingv român-englez „Când ochiul atinge norul”, dedicat artistului Constantin Flondor (n. 1936), în realizarea editorială a Alinei Șerban.

Ilustraţiile bogate și prezentarea monografică alătură și texte semnate de importanţi specialiști din străinătate. A fost subliniată, în acest context, importanţa publicării acestor cărţi dedicate istoriei artei contemporane, care acoperă un gol existent în publicistica de specialitate.

Nu în ultimul rând, a fost prezentat volumul, de asemenea bilingv, „O călătorie magică: personajul pictorial”. Cartea prezintă creaţia pictorului Ioan Aurel Mureșan (n. 1956) și apare graţie editorului Sorina Jecza și
Fundaţiei Triade din Timișoara.

Lucrarea amintește de rolul orașelor din provincie pentru promovarea culturală, precum și de însemnătatea existenţei unui sistem (muzee, galerii, editori etc.) care să sprijine munca de atelier a unui artist, promovându-l și făcându-l vizibil pentru public.

Citiți și: La teatru, ca la joacă!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe