Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

A venit vremea darurilor

Viața Medicală
Dr. Raluca BULEA vineri, 10 decembrie 2021

În ajun de Moș Nicolae, Muzeul Naţional al Literaturii Române s-a gătit în straie de sărbătoare, invitându-ne, cu mic cu mare, la evenimentul „Traista cu povești”.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Fundaţia Cultural Umanitară SO.SI.SE.SA. și Asociaţia Down Plus București, și a marcat începutul sărbătorilor de iarnă ale acestui an. Ziua de 5 decembrie și-a schimbat aerul mohorât în primul rând datorită entuziasmului copiilor, care au participat la atelierul de teatru susţinut de Cornelia Pavlovici și Mihaela Săsărman. Ei au încercat să imagineze situaţii de așteptare sau de întâlnire cu Moș Nicolae și să deslușească felul în care a apărut legenda nuielușei lăsate pentru cei neascultători.

A urmat, apoi, mult așteptatul moment de împodobire a bradului, în care au fost puse globuri și luminiţe, dar și cărticele confecţionate de copii, în care și-au pus gândurile legate de Crăciun.

Pentru cei mari, bucuria zilei a venit prin muzică, cu o serie de concerte în care colindele s-au împletit cu ritmurile de folk, graţie artiștilor Ovidiu Mihăilescu, Tic Petroșel, Vlad Gălăţianu, Zoltan Octavian Butuc, Mira Popa.

Dincolo de aceste momente artistice speciale, participanţii la eveniment au avut și prilejul de a descoperi, în mansarda muzeului, expoziţia interactivă „Bucureștiul lui Eliade”. Aceasta a pornit de la volumul Andreei Răsuceanu, „Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară”, și este realizată în colaborare cu Ordinul Arhitecţilor din România, Filiala București.

Bucuresti mitic

Incursiune în timp și spaţiu

Expoziţia este o incursiune în timp și spaţiu, în care imaginarul și concretul se întrepătrund până în punctul în care nu mai pot fi apreciate ca entităţi distincte, dând naștere unor repere noi, cu identitate proprie.

Pe harta reală a Capitalei, au fost suprapuse elemente desprinse din scrierile lui Mircea Eliade, atât din romane și nuvele, cât și din jurnale și memorii, grupate în șapte capitole: Orașului lui Eliade, București modernist, București violent, Tramvaiul 14, Case și grădini, București mitic, Reţea de supra-senzaţii. Citatele literare sunt completate cu imagini, atât fotografii de arhivă din perioada interbelică, dar și instantanee actuale, imprimate tot în alb-negru pentru ca privitorul să poată cu mai mare ușurinţă să recunoască elementele – deloc puţine – care au rezistat aproape neschimbate la trecerea deceniilor.

Odată cu pătrunderea în lumea literară a lui Eliade, în Bucureștiul său personal, expoziţia lansează și provocarea de a încerca, ulterior vizitării, să descoperim pe teren acele case, garduri și grădini care încă există, și care cu siguranţă mai păstrează ceva din misticismul care l-a fascinat atât de mult pe scriitor și pe care ni l-a transmis prin operele sale.

Etichete: traista cu povesti MNLR expozitie Eliade

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC