Newsflash
Cultură

Însinguratul poet

de Dr. Raluca BULEA - iun. 19 2020
Însinguratul poet

Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) și-a redeschis porţile pentru public cu o expoziţie prezentă în același timp în spaţiul virtual și pe simezele muzeului (la sediul central din Calea Griviţei 64-66).

1

Expoziţia a fost vernisată online chiar la 1 iunie, ziua când MNLR aniversează 63 de ani de existenţă. Marcând centenarul nașterii poetului Paul Celan, dar și semicentenarul morţii sale (survenită în 1970, când a ales să se arunce în Sena), expoziţia „Printre cuvinte/ Unter den Wörtern” reprezintă rodul unui parteneriat între MNLR, Institutul Cultural Român (ICR), Forumul Cultural Austriac, Departamentul de Limbi și Literaturi Germanice, Universitatea din București, Editura Suhrkamp și Arhivele de Stat din Freiburg. Urmând în paralel parcursul vieţii, dar și al carierei artistice a poetului, ni se dezvăluie amănunte și momente-cheie petrecute între orașul natal Cernăuţi, aflat pe atunci în Regatul României, în București, la Viena (o scurtă perioadă) și, în final, pentru mai bine de două decenii, la Paris.

O viaţă marcată de depresie

Elementele definitorii ale copilăriei și tinereţii poetului au fost apartenenţa la o familie de evrei vorbitori de germană de care a fost profund atașat, precum și traiul în multiculturalul Cernăuţi interbelic. După finalizarea studiilor liceale, începe Facultatea de Medicină la Tours, în Franţa, pe care va fi obligat să o abandoneze după ocuparea acestei ţări de către Germania hitleristă. Întors în ţară, se dedică studiului limbilor romanice, ceea ce îi va permite mai târziu în viaţă, indiferent de meleagurile pe care se afla, să își câștige traiul ca traducător.

Punctul de cotitură în viaţa personală, care îi va influenţa și creaţia poetică, este reprezentat de pierderea părinţilor, în special a mamei, victime ale holocaustului din Bucovina, în 1942, precum și de propria sa experienţă în tabăra de muncă de la Tăbărăști, Buzău. Vinovat, în faţa propriei conștiinţe, pentru a fi supravieţuit, va duce cu sine pentru tot restul zilelor o depresie care se va accentua cu trecerea timpului. Îl va face pacient frecvent în anii 1960 al sanatoriilor psihiatrice și îl va împinge, în final, la sinucidere. În ciuda tristeţii sale devenită organică, a reușit totuși să își câștige prieteni adevăraţi, în special în rândul scriitorilor, atât în România, cât și în Austria, Germania și Franţa.

Odă unui creator european

Panourile aflate pe simezele MNLR, disponibile în variantă virtuală pe site-ul Forumului Cultural Austriac, îmbină textul explicativ în română și germană cu fotografii ale poetului, ale familiei și prietenilor săi, ale soţiei sale Gisèle de Lestrange, ale locurilor în care a trăit și a creat, precum și cu reproduceri ale manuscriselor, scrisorilor și volumelor sale de poezie. Unele dintre aceste cărţi și documente scrise se găsesc și în vitrina instalată în mijlocul sălii de expoziţie. În următoarea perioadă expoziţia va fi prezentă în spaţiul virtual, prin reţeaua Forumurilor Culturale Austriece, cu versiuni în limbile naţionale, la Budapesta, Istanbul, Kiev, Paris, Roma și Varșovia. Un gest de recunoaștere a importanţei unui poet care, dincolo de originile ori convingerile sale, a fost într-adevăr un creator european.

În același spirit, de omagiere a unui artist internaţional, neîngrădit de graniţe politice, și ICR, prin sucursalele sale de la Berlin, Stockholm și Bruxelles, a desfășurat multiple activităţi de promovare a lui Paul Celan, prezentând un documentar dedicat vieţii sale și organizând concursuri de creaţie poetică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe