Newsflash
Cultură

Cultura Americii Latine, din nou la București

de Dr. Raluca BULEA - oct. 17 2022
Cultura Americii Latine, din nou la București

Muzeul Național al Literaturii Române a organizat, în parteneriat cu ambasadele țărilor din America Latină și Institutul Cervantes, cea de-a treia ediția a Festivalului Cultural Latino-american.

Seara inaugurală a avut loc la sediul muzeului din Calea Griviței. Ioan Cristescu, directorul MNLR, a deschis seria discursurilor menționând că acest festival începe să devină o tradiție, și că orice manifestare de acest fel este necesară, deoarece ne deschide calea spre noi orizonturi culturale. Festivalul Cultural Latino-american a avut loc în perioada 4-8 octombrie 2022. 

Reprezentantii diplomatici la festivitatea de deschidere
Reprezentantii diplomatici la festivitatea de deschidere

 

Faptul că în asemenea ocazii devenim mai conștienți de lucrurile care ne apropie, intelectual și spiritual vorbind, în ciuda distanței geografice, a fost subliniat și de ceilalți vorbitori: ES José Guillermo Ordorica Robles, ambasadorul Statelor Unite Mexicane, ES María-Pía Busta-Díaz, Ambasadoarea Republicii Chile, Fidel Vladimir PEREZ CASAL consilier la ambasada Republicii Cuba, ES Alberto Rodríguez Goñi, ambasador al Uruguayului, ES Gustavo Antonio Otero Zapata, ambasadorul Republicii Peru, dl. Carlos María Vallarino, însărcinat cu afaceri a.i. în cadrul ambasadei Argentinei și Mayra Saito, responsabilul Secției Culturale a Ambasadei Braziliei. 

Conferinta online despre literarura peruana
Conferință online despre literarura peruană

 

Tradiție îndelungată relațiilor diplomatice

S-a discutat despre nivelul surprinzător de cunoaștere a limbii spaniole în țara noastră, precum și despre volumul și calitatea traducerilor din literatura Americii Latine, fie că vorbim despre proză, poezie sau eseistică. A fost menționată și îndelungata tradiție a relațiilor diplomatice între România și țările Americii Latine, precum și de alte elemente culturale pe care le avem în comun: fotbalul, teatrul, arta modernă etc. 

Mara Halunga si Caue de Marinis
Mara Halunga și Caue de Marinis

Directorul Institutului Cervantes, Jorge Jiménez Zumalacárregui, a sintetizat toate aceste idei printr-o adaptare a unui vers aparținând poetului spaniol Gabriel Celaya: „cultura este o armă încărcată cu viitor”, un mesaj optimist de care este necesar să fim conștienți în această perioadă dificilă. 

Mara Halunga
Mara Halunga

 

Poetul și traducătorul Dinu Flămând, cel căruia îi datorăm inspirate tălmăciri atât din literatura de limbă portugheză cât și din cea de expresie spaniolă (dar și din franceză, în paranteză fie spus), a încheiat seria de discursuri.

El a prezentat istoria personală care îl leagă de spațiul cultural latino-american, vorbind despre paralelismul între dictaturile pe care le-am trăit, și noi, și ei, și despre importanța conexiunii cu literatura realismului magic în perioada tristă a istoriei noastre recente, și citind câteva poezii, atât dintre cele traduse, cât și dintre acelea care îi aparțin.  

Prof.univ.dr. Ioan Cristescu, directorul MNLR
Prof.univ. dr. Ioan Cristescu, directorul MNLR

 

Atmosfera de la Copacabana

Finalul serii a fost făcut pe ritmuri de bossa nova, cu duo-ul româno-brazilian Mara Halunga și Cauê de Marinis, care a încântat publicul și a adus în mijlocul Bucureștiului puțin din atmosfera de la Copacabana.

Și cum din experiențele autentice nu poate lipsi și elementul gastronomic, publicul a putut savura înainte de plecare și câteva din produsele tipice ale țărilor participante: empanadas argentiniene, ceviche peruan, pão de queijo brazilian, mojito cubanez și multe altele. 

Recital bilingv de poezie braziliana, Mayra Saito si Dinu Flamand
Recital bilingv de poezie braziliană, Mayra Saito și Dinu Flămând

 

În celelalte seri de festival programul a alternat conferințe despre scriitori latino-americani, clasici și contemporani, susținute online de specialiști cunoscuți, lecturi bilingve de poezie și proză, precum și proiecții de lung metraje și documentare provenind din toate țările participante.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe