Newsflash
OPINII

Combaterea obezităţii cu ajutorul kinetoprofilaxiei primare

de Costică Palaghia - aug. 23 2024
Combaterea obezităţii cu ajutorul kinetoprofilaxiei primare

Alături de echipa multidisciplinară, kinetoterapeuţii contribuie semnificativ la evaluarea pacienţilor obezi și la managementul acestei afecţiuni.

Descrisă ca o boală metabolică, obezitatea se manifestă prin depunerea în exces de ţesut adipos, pacientul înregistrând astfel o valoare a masei corporale peste limitele normale. Gradul de obezitate se poate determina prin diferite măsurători și prin aplicarea anumitor formule pentru cuantificarea rezultatelor obţinute. 
Chiar dacă am fi tentaţi să credem că aceste operaţiuni pot fi efectuate doar de nutriţioniști, de-a lungul timpului s-a demonstrat că și kinetoterapeuţii, alături de echipa interdisciplinară, au o contribuţie semnificativă în evaluarea pacienţilor obezi. 

Ulterior, alături de un regim alimentar personalizat, ei pot grăbi arderea surplusului de ţesut adipos prin exerciţii fizice terapeutice specifice. Printre modalităţile cel mai la îndemână de stabilire a gradului de obezitate avem: măsurarea pliului cutanat în diferite zone ale corpului, măsurarea circumferinţei  taliei și a înălţimii, calcularea indicilor folosind diferite formule. Printre formulele cel mai des utilizate se numără indicele de masă corporală (IMC), formula lui Brusch,  formula lui Broca.

În ultimul timp, pentru a determina valorile indicilor care ne interesează putem folosi și diferite aparate, ce pot evalua pacientul prin cântărire, măsurare și printr-o așa-zisă scanare, valorile afișându-se pe o hârtie imprimată sau pe un ecran. Părerile sunt însă împărţite cu privire la veridicitatea acestor date. 

Dintre cauzele cel mai dese incriminate pentru instalarea obezităţii amintim bolile genetice, alimentaţia nesănătoasă, lipsa  activităţii fizice. Kinetoprofilaxia primară se poate aplica doar în cazul unui pacient cu predispoziţie pentru obezitate sau cel mult cu obezitate de gradul I la debut. Obezitatea de gradul I este diagnosticată atunci când IMC înregistrează valori între 30 și 34,9.

Personalizarea programului 

Din postura de kinetoterapeuţi, alături de o dietă hipocalorică va trebui să acţionăm astfel încât organismul predispus la obezitate să consume surplusul caloric prin exerciţii fizice.  Transformarea unei persoane sedentare într-o persoană care practică regulat exerciţii fizice nu este ușoară. Pacienţii din această categorie vor fi 
motivaţi și încurajaţi pentru a urma o astfel de direcţie.

Kinetoterapeutul va trebui să ţină cont la începutul programului kinetic profilactic de aspecte precum: dozarea graduală a duratei efortului, creșterea graduală a frecvenţei și a intensităţii efortului. În cazul unui începător în ale exerciţiului fizic terapeutic, starea de fitness, dată de capacitatea organismului de a utiliza oxigenul în efort, este slabă.

La fel, acesta va înregistra o capacitate redusă a aparatelor respirator și cardiovascular de a atinge oricare dintre cei trei parametri ai efortului – durată, intensitate și frecvenţă – și va avea nevoie de o perioadă de adaptare la noile  solicitări. De aceea, alături de nutriţionist și restul echipei interdisciplinare, kinetoterapeutul va aplica tratamente personalizate, în funcţie de rezultatele obţinute în cadrul evaluărilor separate, dar și tratamente comune, pentru fiecare pacient în parte, astfel încât să se realizeze o redresare în timp util a persoanei predispuse la obezitate.
 



Bibliografie
Andreea Gabriela Lazăr, Kinesiologie, Îndrumar metodic pentru programul de studii kinetoterapie și motricitate specială, Suceava, 2019
Mihai Constantinescu, Kinetoprofilaxia și recuperare în afecţiuni cardio-respiratorii, ,Universitatea „Ștefan Cel Mare “, Suceava, 2023

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe