Newsflash
OPINII

Cinismul CNAM

de Dr. Valentin PANTEA - ian. 27 2023
Cinismul CNAM

Poate că MS și CNAS se gândesc că vor umple zonele deșertificate din România cu medicii de familie reveniţi în ţară din Franţa.

pour FranceCe este CNAM?! Este casa naţională de asigurări de sănătate a francezilor (Caisse Naţionale de l’Assurance Maladie), similară CNAS din România (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate). După cum bine se știe, actualmente, există un conflict deschis între CNAM și medicii de familie din Franţa, care-și doresc dublarea plăţii de la 25 de euro/consult la 50 de euro/consult.

Pare o sumă mare, iar o dublare a veniturilor medicilor de familie sigur se va simţi chiar și în bugetul sănătăţii din Franţa. Dar trebuie ţinut cont de faptul că actualmente CNAM introduce pe piaţa serviciilor medicale asistente medicale cu o pregătire de doar doi ani și care se vor ocupa de pacienţii cronici stabili și pe care le plătește cu 50 de euro/consult.

Da, aţi citit bine: CNAM plătește cu 50 de euro consultul unei asistente care monitorizează cazurile cronice stabile și cu doar 25 de euro consultul unui medic specialist de familie care se ocupă și de pacienţii cronici instabili, și de cazurile de pediatrie (cum ar spune românul, CNAM este ieftin la făină, dar scump la tărâţe).

Iar mesajul CNAM pentru medicii de familie din Franţa este „Munciţi mai mult dacă vreţi să câștigaţi mai bine!”. Vorbind cu colegi din Franţa și încercând să aflu care ar fi logica acestor plăţi diferenţiate, ei mi-au spus că se pare că în Franţa sunt prea mulţi vârstnici cu boli cronice ţinuţi în viaţă de profesionalismul medicilor de familie. Vârstnici care consumă multe resurse medicale, și că poate autorităţile se gândesc ca în acest mod să reducă numărul lor.

Economic vorbind, calculele sunt corecte, dar din punct de vedere umanitar, ele amintesc de ideile doctorului Mengele. Fără a fi economist, cred că soluţia pentru a reduce presiunea de pe sistemul asigurărilor medicale și sociale ar fi creșterea vârstei de pensionare... Dar vedem că francezii deja se împotrivesc guvernului, care dorește să crească vârsta de pensionare la 64 de ani.

Franţa, Germania și... România

Dacă după ieșirea Regatului Unit din UE mulţi colegi medici de familie au părăsit Anglia, acuzând birocraţia excesivă și izolarea faţă de UE, acum, mulţi colegi din Franţa se gândesc că poate-ar fi bine să revină în ţară dacă revendicările lor nu sunt rezolvate în mod favorabil.

Încercând să fac o comparaţie a situaţiei medicilor de familie din Franţa și Germania, am descoperit, oarecum surprins, că, la același volum de muncă, un medic de familie român angajat la un cabinet de medicină de familie din Germania câștigă mai bine decât un medic de familie care are propriul cabinet în Franţa.

Dacă mai adăugăm faptul că medicul de familie angajat în Germania beneficiază de concediu de odihnă plătit, de concediu medical în caz de boală și de alte asigurări sociale, este și mai evidentă nemulţumirea medicilor de familie din Franţa.

Aș încerca și o comparaţie cu sistemul medical românesc, dar mie mi-e jenă să spun că munca mea este plătită cu doar 22,40 lei/consult. Că abia îmi permit o vacanţă de maximum o săptămână pe an, că sunt sufocat de o birocraţie excesivă, că nu sunt lăsat să fac medicină, că regulile se schimbă frecvent și că nu întotdeauna se potrivesc cu normele anterioare, că sistemul îmi cere să satisfac cerinţe diferite...

Așa că nu trebuie să mire pe nimeni faptul că în România crește tot mai mult numărul localităţilor fără medic de familie, că în România medicii rezidenţi nu sunt atrași de medicina de familie. Dar probabil că Ministerul Sănătăţii și CNAS se gândesc că vor umple zonele deșertificate din România cu medicii de familie reveniţi în ţară din Franţa.

Citiți și: De ce sistemul medical românesc nu funcţionează precum o „mașină nemţească”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe