Newsflash
ACTUALITATE Știri

Medicii din ambulatoriile de specialitate au protestat în faţa sediului CNAS

de Magdalena Tănăsescu - iun. 13 2024
Medicii din ambulatoriile de specialitate au protestat în faţa sediului CNAS

Un protest spontan al medicilor din ambulatoriile de specialitate a avut loc, joi, 13 iunie a.c., în faţa sediului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Aceştia sunt nemulţumiţi de menţinerea aceleiaşi valori, de 4,5 lei, a punctului pe serviciu medical în noile contracte care vor intra in vigoare după 1 iulie.

„Bugetul alocat ambulatoriului este mult prea mic. Punctul este o formă de cuantificare. Dacă autorităţile vorbesc despre ambulatoriu de spital şi de investiţii în ambulatoriile de spital, acelea reprezintă sub 20% din activitatea de ambulatoriu, dar dacă vorbesc despre pacienţii care fac investigaţii, consulturi cu bilet de trimitere se referă la cei care vin la noi, medicii cu cabinete medicale individuale, cu practică individuală, identic cu medicii de familie. Noi suntem afectaţi”, a afirmat preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor din Ambulator (APMA), dr. Cosmin Alexandrescu.

Subfinanţarea va conduce la „un nou mare exod” al medicilor, preponderent al celor din ambulatoriile de specialitate, consideră liderul APMA.

„Se apropie 1 iulie când expiră actele adiţionale şi ar trebui semnate cele noi. Pentru ambulatoriu, menţinerea la 4,5 lei a punctului nu înseamnă o victorie, ci o înfrângere, pentru că, în termeni reali, finanţarea scade. Ideal ar trebui o dublare. Practic, dacă ne gândim la ce se poate, este nevoie de la 1 iulie de o majorare cu 50% şi de la 1 ianuarie - dublare”, a adăugat Alexandrescu, citat de Agerpres.

El a evidenţiat caracterul spontan al protestului şi a precizat că toţi cei prezenţi sunt membri ai APMA, dar au participat ca „persoane individuale”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe