Newsflash
OPINII

Ceva mai mult, dar tot puţin

Ceva mai mult, dar tot puţin

Schimbări benefice, dar nu suficient de consistente privind accesibilitatea la servicii de stomatologie, au început să apară la 1 aprilie 2022. Ele sunt continuate timid începând cu 1 iulie 2023.

Serviciile medicale acordate prin sistemul de asigurări sociale de sănătate vor avea o reglementare nouă, prin intrarea în vigoare, de la 1 iulie, a unui Contract-cadru revizuit și modificat cu norme de aplicare diferite faţă de cele aplicate în prezent. Ca noutate, semnalăm introducerea detartrajului dentar ca tratament compensat integral regăsit în pachetul de bază de servicii de medicină dentară. Numărul de servicii care pot fi acordate de un medic stomatolog pacienţilor sunt limitate prin stabilirea unui plafon maxim de raportare pentru fiecare medic care încheie un contract cu o casă de asigurări de sănătate. Acest plafon de referinţă a fost până la 31 martie 2022 de 2.000 de lei și putea crește cu 50% pentru serviciile contractate de un furnizor de servicii medicale în mediul rural. De la 1 aprilie 2022, plafonul a fost de 4.000 de lei, cu aceeași marjă de majorare dacă serviciile medicale erau contractate pentru mediul rural. Din 1 iulie 2023, plafonul de raportare va avea valoarea de 6.000 de lei, cu aplicarea măririi valorii serviciilor pentru mediul rural în aceleași condiţii ca și până acum. Ceea ce înseamnă pentru 2023 un buget de 303.201.000 de lei.

Condiţionări

Tratamentele medicale pe care le poate accesa un cetăţean asigurat sunt condiţionate de doi factori majori. Primul este  numărul de medici stomatologi care au contract cu o casă de asigurări de sănătate (respectiv localizarea cabinetelor medicale care pot oferi servicii compensate în sistemul de asigurări de sănătate). Al doilea este volumul de tratamente care pot fi acordate lunar de un medic stomatolog. 

Doar 18% dintre medicii stomatologi semnează contracte cu casele de asigurări de sănătate. Numărul de contracte este atât de mic din cauza clauzelor contractuale care sunt foarte puţin atractive. Plafonul în care trebuie să se încadreze tratamentele efectuate de un medic stomatolog într-o lună se epuizează rapid, în doar câteva zile, ceea ce înseamnă foarte puţin din nevoile de tratamente ale pacienţilor.

Diferenţe între judeţe

Există diferenţe foarte mari în ceea ce privește volumul de servicii medicale stomatologice care pot fi oferite în judeţele ţării. La nivel naţional, în anul 2022 au fost efectuate 1.380.762 de tratamente stomatologice, cu o medie naţională de 0,072 tratamente pentru un locuitor. Dar sunt judeţe în care media tratamentelor stomatologice pentru asiguraţi este de 0,2 tratamente pentru o persoană și alte judeţe cu o medie de 0,028 tratamente pentru o persoană. Cauzele acestei inechităţi sunt multiple.

Nu ne putem aștepta ca începând cu 1 iulie 2023 situaţia să se amelioreze apreciabil la nivel naţional. Dar este de așteptat și de dorit o ușoară creștere a accesului cetăţeanului român, plătitor de asigurări sociale de sănătate, la servicii medicale stomatologice. Starea de sănătate orală a românilor este în mare parte dezastruoasă. Veniturile nete ale cetăţenilor sunt determinante în asigurarea unui acces la tratamente stomatologice plătite integral din buzunarul consumatorului de servicii medicale. Factorii sociali și economici sunt foarte importanţi în condiţionarea accesului asiguraţilor la servicii medicale.

Bugete prea mici

Stomatologia încă mai este considerată în România un domeniu medical cu impact minim asupra sănătăţii generale, ceea ce este o abordare complet greșită și contrară practicilor europene. O astfel de politică de sănătate a dus la acordarea unor bugete minimaliste pentru finanţarea îngrijirilor de medicină dentară pentru cetăţenii ţării. 

Creșterea plafonului de raportare pentru serviciile medicale stomatologice începând cu 1 iulie 2023 este de apreciat ca un indiciu că ne-am îndrepta spre o normalizare a situaţiei. Totuși, pacienţii nu trebuie să fie foarte optimiști, deoarece limita de finanţare din fondul naţional unic pentru asigurări de sănătate este încă foarte mică, mult sub 1% din bugetul acordat serviciilor medicale. Asta, în condiţiile în care proporţia din bugetul alocat pacienţilor pentru tratamente stomatologice în ţările europene este de 4-5%.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe