Newsflash
Internaționale

Cercetătorii confirmă: COVID-19 crește riscul de diabet de tip 2

de Florentina Ionescu - feb. 15 2023
Cercetătorii confirmă: COVID-19 crește riscul de diabet de tip 2

Investigatorii de la Smidt Heart Institute din cadrul Cedars-Sinai Medical Center au confirmat că persoanele care au avut COVID-19 au un risc crescut de diabet zaharat cu debut recent.

Oamenii de știință au verificat această teorie și au confirmat-o. într-adevăr, o infecție cu SARS-CoV-2 crește riscul de diabet, boală care este unul dintre cei mai semnificativi factori contributori la boala cardiovasculară, scrie medicalxpress.com

risc diabet de tip 2 prezis cu 19 ani inainte de debutul bolii

„Rezultatele noastre verifică faptul că riscul de a dezvolta diabet de tip 2 după o infecție tip COVID-19 nu este doar o observație timpurie, ci, de fapt, este un risc real care, din păcate, a persistat pe parcursul erei Omicron”, a declarat dr. Alan Kwan, autorul corespondent al studiului și medic cardiolog în cadrul Smidt Heart Institute de la Cedars-Sinai.

Această tendință, spune dr. Alan Kwan, este îngrijorătoare, deoarece majoritatea persoanelor din SUA vor avea, în cele din urmă, o infecție tip COVID-19.

„Acest studiu ne ajută să înțelegem – și să ne pregătim mai bine pentru – era post-COVID a riscului cardiovascular”, a mai declarat dr. Alan Kwan.

Rezultatele studiului au fost publicate recent în jurnalul „JAMA Network Open” și sugerează, totodată, că riscul de diabet de tip 2 pare să fie mai scăzut la persoanele care au fost deja vaccinate împotriva COVID-19 până la momentul la care au fost infectate cu SARS-CoV-2.

Studiul a scos la iveală că riscul combinat de diabet de tip 2 după expunerea la COVID-19 (atât pentru pacienții vaccinați, cât și pentru cei nevaccinați) a fsot de 2,1%, iar 70% dintre cazurile de debut de diabet zaharat tip 2 au apărut după infecția COVID-19, în comparație cu 30% dintre cazurile de debut care au avut loc înainte de expunerea la COVID-19.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe