Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a lansat ediția inaugurală a Conferințelor Regionale ale SRDNBM, la Reșița.
Conform datelor Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Caraș-Severin este unul dintre județele cu cea mai eficientă gestionare a resurselor în îngrijirea diabetului din România.
Diabetul zaharat reprezintă o importantă problemă de sănătate publică la nivel global, din cauza impactului său asupra vieții și calității vieții pacienților, a complicațiilor severe pe care le poate produce în lipsa unui control eficient, precum și a costurilor societale pe care le generează.
În România, potrivit studiului epidemiologic PREDATORR derulat de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice în perioada 2012-2014, 11,6% dintre adulți suferă de diabet, iar 16,5% se află în stadiul de pre-diabet.
Totuși, datele oficiale ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate indică faptul că aproximativ 1,3 milioane de persoane urmează tratament pentru diabet prin Programul Național de Diabet Zaharat, reprezentând 6,46% din populația totală a României, conform celor mai recente date de la Institutul Național de Statistică, se arată într-un comunicat de presă al SRDNBM.
Astfel, estimările indică, la nivel național, aproximativ 980.000 de persoane care ar avea diabet, însă nu sunt diagnosticate, echivalent cu 5,14% din populație. Această cifră se înscrie în tendințele internaționale de a exista, din cauza simptomatologiei reduse la debutul diabetului, câte un pacient care trăiește cu diabet și nu este diagnosticat la fiecare pacient diagnosticat cu diabet.
Referitor la numărul de pacienți diagnosticați cu diabet, în județul Caraș-Severin, acesta este la sfârșitul anului 2024 de 23.422 persoane, reprezentând 7,4%, din totalul populației, însă estimările specialiștilor arată că numărul real este mai mare.
Aproximativ 7,9% din cazurile de diabet ar fi nediagnosticate, poziționând astfel județul Caraș-Severin în rândul județelor cu cea mai bună performanță (locul al patrulea național) în depistarea precoce a diabetului din țară, după Bihor, Hunedoara și Timiș.
Județul Caraș-Severin demonstrează astfel, la nivel de întreg sistem de sănătate, o foarte bună gestionare a resurselor în ceea ce privește îngrijirea și depistarea diabetului, precum și o foarte bună colaborare a profesioniștilor în domeniul sănătății implicați în depistarea precoce a diabetului - medici diabetologi alături de medicii din alte specialități medicale.
Una dintre problemele majore din Caraș-Severin este numărul redus de medici diabetologi raportat la populație. În județul Caraș-Severin se estimează că există un diabetolog la 47.243 de locuitori ai județului. Numărul mediu de pacienți din județul Caraș-Severin tratați de un medic diabetolog este de 3568 pacienți, sugerând un acces relativ limitat față de regiunile cu cel mai facil acces la servicii de specialitate, de pe teritoriul țării noastre: municipiul București - 868 pacienți/medic diabetolog; Iași - 786 pacienți/medic diabetolog; Cluj - 810 pacienți/medic diabetolog.
Conferințele Regionale ale SRDNBM reprezintă o nouă inițiativă lansată de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, în sprijinul luptei împotriva diabetului.
„Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (SRDNBM) și-a asumat angajamentul de a sprijini medicii diabetologi din întreaga țară, prin facilitarea accesului la educație medicală continuă, care să contribuie la dezvoltarea practicii de zi cu zi, în beneficiul pacienților. Prin organizarea Conferințelor Regionale, SRDNBM își propune să vină mai aproape de membrii săi, medici care activează în afara marilor centre universitare, sprijinind schimbul de cunoștințe și bune practici. Prima din seria acestor conferințe este organizată la Reșița, iar pe lângă componenta de educație medicală dedicată medicilor include și o importantă parte de conștientizare și informare cu privire la problematica diabetului, adresată populației generale. Ne dorim astfel să deschidem calea spre o colaborare mai strânsă între medicii diabetologi, autoritățile publice și decidenții din domeniul sănătății, dar și să sprijinim dezvoltarea colaborării interdisciplinare între medicii diabetologi și a celor din specialități conexe, un element fundamental pentru o îngrijire adecvată a persoanelor cu diabet”, a declarat prof. dr. Bogdan Timar (foto), președintele SRDNBM.
Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a lansat în 2025 Conferințele Regionale ale SRDNBM, o platformă de educație medicală pentru specialiștii din domeniul diabetului zaharat care activează în afara municipiilor-centre universitare de medicină. Proiectul vizează îmbunătățirea practicii medicale din aceste regiuni, pentru creșterea calității îngrijirii acordate persoanelor cu diabet zaharat.
Ediția inaugurală a Conferințelor Regionale ale SRDNBM a avut loc la Reșița, pe 15 februarie 2025, și a fost dedicată profesioniștilor din specialitatea de diabet și din ramurile medicale conexe, care au avut astfel acces la noutăți științifice și informații de actualitate cu privire la abordarea în practica clinică a managementului diabetului zaharat.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe