Newsflash
Cultură

Când comedia are nu numai formă

de Mircea Crețu - feb. 24 2023
Când comedia are nu numai formă

Spectacolul „Forma lucrurilor” este o comedie inteligentă spusă cu farmec. O poveste despre relaţia absurdă pe care formalismul o are cu societatea actuală.

        Spectacolul Forma lucrurilor, al Teatrului de Comedie, este, în mod categoric, ceea ce înţeleg despre ideea de umor de calitate. „Cât de departe poţi merge în speranţa că vei fi acceptat, apreciat, iubit?” se întreabă, retoric, regizorul Silviu Debu în materialul de prezentare a spectacolului. Este răspunsul pe care îl dă această poveste inteligentă (a dramaturgului american Neil LaBute) despre relaţia absurdă pe care formalismul o are cu societatea actuală. Ne aflăm în faţa unei istorisiri despre riscul eșecului total al gustului, într-o perioadă în care forma tinde tot mai mult să ia locul fondului. În spectacol nu este vorba numai despre oameni sau despre cosmetizarea interioară și exterioară a personalităţii unui om, ci și despre lipsa de omenesc pe care un asemenea demers îl presupune.

anca-dumitru, lucian ionescu
Anca Dumitru și Lucian Ionescu

 

        Finalul piesei vine la pachet, bonus, cu o altă morală, legată de forma creaţiei, a actului artistic, ridicând întrebări legate de măsura în care esteticul actual corespunde valorilor umane clasice.

Două cupluri, același limbaj artistic

        Silviu Debu, regizorul spectacolului, se înscrie pe lista tinerilor actori care își asumă demersul punerii în scenă. O face cu dezinvoltură, cu forţa pe care generaţia sa o aduce pe scenă și cu energia dată de (re)cunoașterea exactă a caracteristicilor pe care ea le propune. În demersul său artistic apelează la patru colegi din aceeași generaţie. Două cupluri care vorbesc același limbaj artistic.

        Personajul central, supus presiunii epice, este Adam, interpretat de Lucian Ionescu, fără discuţie una dintre cele mai mari reușite ale școlii românești de teatru din ultimii 20 de ani. El ne aduce în faţă un personaj moale ca un aluat, cu trasee interioare adaptabile la rigorile impuse de persoana iubită. Este vorba despre Evelyn, pe care Anca Dumitra o construiește luându-și ca model profilul artistului (plastic) în devenire, accesorizat cu toate ingredientele atitudinii wannabe. Andreea Alexandrescu și Anghel Damian întregesc distribuţia acestui spectacol cu două roluri (Jenny și Phillip) care apar ca „pierderi colaterale” ale verticalităţii caracteriale a lui Adam.

        Concluzionând, „Forma lucrurilor” este o comedie inteligentă spusă cu farmec, într-un cadru bine pus la dispoziţia regizorului de scenografa Clara Pop. O poveste pe care, cu siguranţă, spectatorii o vor trece în lista spectacolelor de recomandat prietenilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe